Cuma, Eylül 20, 2024

Birgi ÇEKÜL Evi’nin 21. yaş günü coşkuyla kutlandı

Ödemiş Birgi’nin doğal ve kültürel mirasını koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulan Birgi ÇEKÜL Evi 21. yaşını coşkuyla kutladı. Yöreye özgü motiflerin yer aldığı ‘Birgi ÇEKÜL Evi El İşi Kursu’ sergisi ve yöre kadınlarının gözünden çekilen ve arşiv niteliği taşıyan ‘Birgi’nin Mirası Kadınların Kadrajında’ fotoğraf sergisinin yanı sıra müzik dinletisi gibi etkinlikler yer aldı.


ÇEKÜL’den yeni yapay zeka projesi ‘ÇEKÜLGPT’

Birgi’nin mirasının sadece Birgi’ye ait olmadığını, Birgi’nin bir dünya mirası olduğunu dile getiren Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Genel Sekreteri Ilgın Sözen, Birgi’nin doğal ve kültürel değerlerini koruyarak, gelecek kuşaklar için yaşanabilir bir kent olma özelliğini güçlendirmeyi amaçladıklarının altını çizdi. Sözen, “Dünyanın farklı yerlerinden gelen kültür kuruluşlarıyla iş birliği yapmak, Birgi’yi uluslararası bir kültür merkezi hâline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Sözen, “Birgi ÇEKÜL Evi bir binadan daha fazladır, bir milletin kültürel mirasına sahip çıkma ve gelecek kuşaklara aktarma kararlılığının da simgesidir. Kuruluşumuzdan bu yana geçen 34 yılda, Türkiye’nin sosyolojisi ve iletişim dili büyük bir değişim geçirdi. Akıllı telefonlarla doğan Z kuşağı 30 yaşına yaklaşırken, yepyeni bir kuşak da dünyaya geliyor. ÇEKÜL, bu değişime ayak uydurarak ‘ÇEKÜLGPT’ adında bir yapay zeka projesi başlatıyor. Bu proje Türkiye’de sivil toplum kuruluşları arasında ilk olacak” ifadelerini kullandı.


UNESCO ve turizmde büyük adımlar

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “İnanıyorum ki Birgi çok daha güzel yerlere gelecektir. Birgi’nin daha fazla tanıtımının yapılması, farkındalığının artırılması, gençlerimiz ve vatandaşlarımızda bu bilincin oluşturulması için tüm kamu ve sivil toplum kurumlarımız ile çalışacağız” diye konuştu.

Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Cumhur Şener ise ‘Tarihi Kentler Birliği’ ile yaptıkları toplantıların Birgi için bir eğitim odağı olduğunu belirterek, “Bugün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeysek ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün 2022 En İyi Turizm Köyleri Listesinde yer alıyorsak ÇEKÜL Vakfı’nın ve Birgi gönüllülerinin bunda katkısı çok büyüktür” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM