Cuma, Ekim 18, 2024

Şimşek: Likiditeyi çekmek için gerekirse borçlanacağız

Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı başlıklı panele katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankamız ihtiyaç duyarsa, Hazine ve Maliye olarak gerektiğinde ihtiyacımızın da ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağız” dedi. Şimşek aynı zamanda bütçe açığını önümüzde yıl yüzde 3’ün altına çekmekte kararlı olduklarını belirtti.


“Programımız fiyat istikrarını sağlamaya yönelik”

Şimşek, programın fiyat istikrarını sağlamaya yönelik bir program olduğunu ifade ederek, “Mali disiplin bunu destekleyici nitelikte. Sürdürülebilir cari açık bunun çıktısı. Yapısal dönüşüm kazanımları kalıcı hale getirecek” dedi.


“Enflasyondaki geçiş süreci bu ay sona eriyor”

Türkiye’nin tek önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu belirten Şimşek, enflasyonun düşük tek hanelere indirilmesinin çok ciddi bir zaman ve sabır gerektirdiğini ifade ederek, “Enflasyondaki geçiş süreci bu ay sona eriyor. Şu anda dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz. Eylül’de inanıyorum ki 40’lı rakamları görebiliriz” sözlerine yer verdi.


“Cari açıkta iyileşme var”

Cari açığın bu yıl yüksek ihtimalle milli gelire oranla yüzde 2,5’in altına düşeceğini vurgulayan Şimşek, “Son 20 yıla baktığımız zaman yüzde 3,58’lik bir açık var. Kalıcı olarak 2,5’un altına çekmek istiyoruz” dedi.

Şimşek aynı zamanda kendisine yöneltilen ‘carry trade’ eleştirilerine de yanıt verdi. Gelecek üç yılda Türkiye’ye taahhüt edilmiş Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık kaynak olduğunu belirten Şimşek, “Bu kaynağa ‘carry trade’ diyemezsiniz, bu kaynağa ‘sıcak para’ diyemezsiniz. Biz Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkacağız. Hem fon akışında hem KKM’den çıkış hem de rezerv birikimlerinde bu seviyeler öngördüğümüzden daha iyi. Merkez Bankası rezervleri bugün açıklanacak. Çok büyük ihtimalle swaplar hariç rezervlerde pozitif noktada olacağız” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM