Türk sanayisinin köklü şirketlerinden olan Terbay Makina A.Ş. 70. kuruluş yıldönümünü kutluyor
İlk kurulduğu 1954 senesinde sektöre demir doğrama ve kepenk işleriyle başlayan Terbay Makina, günümüzde lazer ve oksijen kesim, büküm ve form verme, yüzey şekillendirme, talaşlı imalat, jigs ve aparatlarla kaynak işlemi, yüzey hazırlama, boyama ve ambalajlama faaliyetlerini 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 50 bin metrekarelik alanda sürdürüyor. 2002 yılından başlayarak yurt dışı fuarlarına katılmak suretiyle ihracata yönelen Terbay Makina, yılda 10 bin ton metal işleme gücüne sahipken seri siparişler için orijinal ekipman üreticisi konumunda.
Terbay Makina’nın 2023 yılında 36 milyon euroluk cirosunun yüzde 95’ini ihracattan sağladıklarını ifade eden Terbay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak , bu sene için ise 32 milyon euro civarı ciro beklentileri olduğunu bunun da 31 milyon eurosunun ihracat payı olmasını öngördüklerini dile getirdi.
“İhracat ortalamamız Türkiye’nin üzerinde”
Baysak, “Aldığımız projelere göre ve yaşlanmadan dolayı yenilememiz gereken ekipmanlarımız var. Yeni fabrika projemiz de var, 10 sene içerisinde fabrikamızı Turgutlu bölgesine taşımayı düşünüyoruz” dedi. İhracat oranını artırarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Baysak, “Türkiye kilogram başı ihracat ortalamasının 1,4 dolarken Terbay Makina ortalamasının ise kilogram başı 5 dolar olduğunun altını çizen Baysak, “Üretim alanlarımızda müşterilerimizle birlikte büyümeyi, Türkiye’de ve dünyada tercih edilen firma olmayı amaçlıyoruz. Teknik, teknolojik ve insan kaynağına yaptığımız yatırımlarla ürün ve hizmet kalitesini geliştiriyoruz. Rekabetçiliğini korumak, müşteri taleplerini en iyi şekilde karşılamak ve tüm paydaşlarına katma değer sağlayarak büyümeyi sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.
Terbay Makina’dan gençlere meslek eğitimi ve istihdam fırsatı
Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle Terbay Makina bünyesinde kurulan ‘çıraklık okulu’ 1985 yılından beri eğitim hizmeti veriyor. Bugüne kadar 2 binden fazla öğrenciye talaşlı imalat ve kaynakçılık konularında eğitim verilerek gençlerin gelişimine katkıda bulunuyor. Genç işsizlere meslek kazandırılması ve istihdam olanağı sağlamak için Konak, Bornova ve Çiğli belediyeleriyle iş birliği protokollerine imza atan Terbay Makina ‘Konak İş Eğitim Merkezi’ projesi kapsamında CNC torna tezgahı ve gaz altı kaynak operatörlüğü eğitimi görecek gençleri bünyesine katacak. Terbay Makina A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tercan, “Çocuklarınızı burada eğitip meslek sahibi olmalarını sağlayabilirsiniz. Çıraklık okulunu bitirip birkaç sene çalışan arkadaşlarımız mühendisten daha fazla maaş alıyor” dedi.