Cuma, Temmuz 5, 2024

“ÇEVREFEST’te bir kez daha haykırdık: Hepimizin bir dünyası var”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ev sahipliğinde Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde ‘Hepimizin Bir Dünyası Var’ temasıyla düzenlenen ÇEVREFEST, 4 gün boyunca başarılı çevre ve Sıfır Atık projeleriyle 7’den 70’e tüm vatandaşlara yeni deneyimler sundu.

İlk defa düzenlenen çevre etkinliğinde emeği geçen herkese teşekkür eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “İnşallah evlatlarımızın geleceği için hep birlikte çalışmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Tüm çevre gönüllüleriyle birlikte ÇEVREFEST’te bir kez daha haykırdık: ‘Hepimizin Bir Dünyası Var’, bu vesileyle ÇEVREFEST’in düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma; başta genç arkadaşlarımız ve minik Çevre Müfettişlerimiz olmak üzere ‘Yeşil bir çevre, temiz bir dünya ve evlatlarımızın geleceği için ben de varım.’ diyerek etkinliğimize katılan tüm misafirlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Çevre duyarlılığınızla, enerjinizle, güzel yüreğinizle, iyi ki varsınız” dedi.

ÇEVREFEST, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘2053 Net Sıfır Emisyon’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ hedefleri doğrultusunda vatandaşlarda çevre farkındalığı oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi. Ziyaretçiler, atık malzemelerden yapılan giysilerden, çevre konulu kitapların ağırlıklı olduğu kitap fuarına, İklim Tüneli’nden Sıfır Atık temalı stantlara, atölye çalışmalarından insan ve çevre ilişkisine dair söyleşilere kadar birçok etkinliğe büyük ilgi gösterdi.


Firmalar, çevreci teknolojilerini tanıttı

Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve bir dünya markası haline gelen Sıfır Atık hareketi etkinlikte büyük ilgi gördü. Sıfır Atık belgesi alan üniversitelerin yanı sıra, belediyelerin iyi çevre uygulamalarını tanıttığı etkinliğe; 39 belediye, 15 özel sektör temsilcisi firma, 9 üniversite, Bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları da katıldı. Firmalar; akıllı şehir uygulamalarından geri dönüşüme, atık yönetiminden yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar faaliyette bulundukları alanlarla ilgili en yeni çevreci teknolojilerini, ÇEVREFEST’te tanıttı.


Çocuklar hayallerini yazdı

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından hazırlanan Hayal Duvarı’na ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün ‘Gökyüzüne Mesajım Var’ tahtalarına çocuklar büyük ilgi gösterdi. Çocuklar, gelecekte ne hayal ediyorlarsa, nasıl bir doğa ve çevre istiyorlarsa kâğıda döküp, duvara yapıştırdı. Panoda yer alan mesajlardan bazıları şöyle: “Çok iyi bir insan olmak istiyorum”, “Gelecek bizim elimizde, çevremizi temiz tutalım”, “Yeşili seviyorum.”


Atık malzemelerden tasarlanan kıyafetler sergilendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı kreşte çocukların atıklardan yaptığı ürünler sergilenirken; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından sürdürülebilirlik anlayışıyla atık malzemelerden yapılan kıyafetler gelen ziyaretçilerin ilgisini çekti.

ÇEVREFEST’te, deprem bölgesinde hasar gören köy evlerinin yerine yapılacak olan ve yapımı devam eden 100 bin çelik köy evinin bir örneği de sergilendi. Çevre dostu, Sıfır Atık uyumlu çelik köy evi vatandaşlardan tam not aldı.


ÇEVREFEST’te Filistin de unutulmadı

ÇEVREFEST’te, Filistin halkının yaşadığı insanlık dramı da unutulmadı. ‘Met’ mahlasını kullanan Muhammet Emin Türkmen tarafından grafiti yöntemiyle yapılan resimde, ‘Free Palestine/Özgür Filistin’ yazısı yer aldı. Türkmen’in çerçevelerini atık malzemelerden yaptığı diğer fotoğrafları da etkinliğe katılan vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM