Çarşamba, Temmuz 3, 2024

CEO’lar birleşme ve satın almalara sıcak bakıyor

EY, CEO Görünümü 2024 Araştırma’nın sonuçlarını yayımladı


Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst&Young), CEO Görünümü 2024 Araştırma’nın sonuçlarını açıkladı. Dünya çapında 21 ülkeden bin 200 CEO ve 300 kurumsal yatırımcının katılımı ile hazırlanan rapor, hızla değişen küresel ekonomik ortamda yönetim kurulu gündemi öncelikleri hakkında önemli veriler sunuyor. Yayımlanan rapora göre; CEO’lar yakın gelecekteki beklentileri ve gelecekteki büyüme yatırımları için sermaye yaratmak üzere adım atmaya geçtiğimiz yıla göre daha istekli. Ancak zorlu piyasa koşullarında kısa vadeli getirilere odaklanmaya devam ediliyor. CEO’ların yüzde 60’ı şirketlerinin gelir artışı konusunda daha iyimser olduklarını söylerken, yüzde 65’i de işletmelerinin kârlılığı konusunda daha olumlu düşünüyor.

EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Özge Gürsoy Büyükavşar raporla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi: “CEO’ların iş görünümleri konusunda daha olumlu olduklarını ve çoğunluğun uzun vadeli hedeflerini hızlandırmaya veya gerçekleştirmeye kararlı olduklarını görmek güven verici. CEO’lar kısa vadeli baskılara karşı savunmacı önlemler almayı; uzun vadeli zorunluluklarla dengeliyor.”


Teknoloji ve yapay zekâ en önemli stratejik öncelikler arasında

Büyüme ve verimliliği artırmak için yapay zekâ (AI) da dahil olmak üzere teknolojiye yatırım yapmak, CEO’ların neredeyse yarısı için önümüzdeki yıl boyunca en önemli öncelik olarak görülüyor. Veri yönetimi ve siber güvenliğin geliştirilmesi ve işlerinin her alanında uçtan uca maliyetlerin yönetilmesi de şirketler için önemli stratejik öncelikler olmaya devam ediyor. Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde yüzde 54’ü net sıfıra ulaşmak için sürdürülebilirlik konularına 1 yıl öncesine göre daha fazla önem veriyor. Yatırımcılar ise çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) konularına daha az odaklanıyor. Kurumsal yatırımcıların üçte birinden fazlası sürdürülebilirliğin yatırım portföyleri için 1 yıl öncesine göre daha düşük bir öncelik olduğunu söylüyor. CEO’lar, birleşme ve satın almalara kısa vadeli önceliklerini çözmek için büyük ölçüde teknoloji, yeni üretim yetenekleri veya yenilikçi girişimler elde etme arzusuyla sıcak bakıyor.  Araştırmada, satın alma işlemleri için en önemli stratejik itici gücün ne olduğu sorulduğunda ise teknoloji, yeni üretim kabiliyetleri veya yenilikçi girişimler edinmek, pazar payını büyütmek ve yeni coğrafyalara erişmek ilk üç itici güç olarak öne çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM