Perşembe, Eylül 12, 2024

İEÜ Güzelbahçe Kampüsü’nün temeli atıldı

Kampüsün, 2 milyar TL’lik yatırım ile Türkiye’de, bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırım olacağı ifade ediliyor


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzelbahçe Kampüsü’nün Temel Atma Töreni, Güzelbahçe’de gerçekleştirildi. Törene, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ve iş dünyası temsilcileri katıldı. 3 yılda tamamlanması planlanan kampüsün, 2 milyar TL’lik yatırım ile Türkiye’de, bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırım olacağı ifade ediliyor.


“Her şeyden önce öğrenci dostu bir kampüs”

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban törende yaptığı konuşmada, “İEÜ, Güzelbahçe’de temelini atacağımız kampüsüyle bir başka aşamaya geçiyor. Her şeyden önce öğrenci dostu bir kampüs. Alan tamamen insani gerekliliklere ve şartlara göre güzel tasarlanmış. Çevreci yeşil bir kampüs ve çevreciliğin özellikle atık başta olmak üzere bütün unsurlarını içeren özel bir kampüs olarak tasarlanmış. Ege’nin ilk özel üniversitesi olmak ya da özel üniversiteler içerisinde yeni bir sıralamaya girmiş olmak artık bu güzel kampüste faaliyet gösteren üniversite yönetim kadrosuna yakışmayacaktı. Dolayısıyla Türkiye’de minimum ilk 3’e oynayan, akademik yayınlarda aranan, başarı, yayın, araştırma ve Ar-Ge kriterlerinde de dünyada ilk 500’e giren bir üniversite görmek istiyoruz. Çünkü bu kampüsün hakkı ancak öyle verilecektir. Öyle olduğu zamanda hem devlet hem özel üniversitelerde ilk sırlarda tercih edilen bir üniversite haline geleceğini düşünüyorum” dedi.


“Öğrenciler, geleceklerini kolayca şekillendirebilecek”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise “Güzelbahçe kampüsümüzü tam anlamıyla hayata geçirdiğimizde, 2 milyar TL’lik yatırım ile ülkemizde, bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırıma imza atmış olacağız. 130 bin metrekare kapalı alana sahip olacak kampüsümüzde, her fakültenin ihtiyacına yönelik mekanlar oluşturduk ve ortak alanlarla tüm fakültelerin entegrasyonunu sağladık. Ege Bölgesi’nin iklim koşullarına uygun tasarladığımız kampüsümüzde, temiz enerji teknolojilerini kullanılacak ve enerji performansları optimize edilmiş binalar yer alacak. Kampüsümüzün; sosyal, sportif ve kültürel özellikleriyle zengin bir yaşam alanı oluşturarak, aidiyet duygusunun güçlenmesine de önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Burada ayrıca; disiplinler arası eğitim ve öğretimi destekleyen, araştırma-geliştirme odaklı, hibrit eğitim anlayışına açık, dönüştürülebilir, esnek mekanlarla bezenmiş bir öğrenme ortamı sunacağız. Öğrencilerimiz yetenek ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş eğitim ile geleceklerini kolayca şekillendirebilecek. Akademisyenlerimiz araştırmaları için yeni laboratuvarlara, araştırma merkezlerine sahip olabilecek ve akıllı bir kampüsün sunduğu tüm olanaklardan öğrencileri ile yararlanabüilecekler. Bugün temelini atacağımız ve 3 yıl içinde tamamlamayı planladığımız kampüsümüzün, açılışında da hep birlikte olmayı gönülden temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.


“Güzelbahçe değişiyor”

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay da “Güzelbahçe’de gelecek öğrencilerimizin dışarı gitmemesi ve burada kalması için kendimize göre planlama yapıyoruz. Onun için Güzelbahçe değişiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Güzelbahçe’de nasıl yatırımlar yapacağımız konusunda araştırmalar yapıyoruz. Öğrenci yurtları yapmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Belediyemiz üzerine ne düşüyorsa, üniversite ile hep birlikte yapacağız” dedi.


“Güzelbahçe kampüsü bir dönüşüm projesi”

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ise “Birlikte yeni ve heyecan verici bir geleceğin temellerini atıyoruz. Gelecek bugünden farklı olacak. Birçok düşünür ve bilim insanı ekolojik, dijital ve sosyal değişimin yıkıcı bir dönüşüme evrileceğini öne sürüyor. Görünen o ki, üniversiteler bu süreçte önce kendilerini dönüştürmek; ardından da toplumsal dönüşümün önemli katalizörlerinden biri olmak zorundalar. Müfredatlarımız, eğitim yaklaşım ve araçlarımız, araştırma önceliklerimiz, topluma karşı sorumluluklarımızın boyutu ve kapsamı değişecek, değişiyor. Güzelbahçe kampüsü bir dönüşüm projesi ve sürdürülebilir bir yaşam için yaratıcı ve dönüştürücü çözümler üreten bir üniversite vizyonumuzun belki de en önemli adımı” diye konuştu.

Güzelbahçe kampüsü; 6 fakülte, 3 yüksekokul, lisansüstü eğitim enstitüsü ve ortak birimler olmak üzere 18 yapıdan oluşacak. Kampüste, temiz enerji teknolojileri kullanılacak ve enerji performansları optimize edilmiş binalar yer alacak. Ayrıca, yerleşke içi ulaşımı da elektrikli araçlarla sağlanacak. Öğrencilerini dijital arayüzlerle zenginleştirilmiş, IoT ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerinden faydalanabilecekleri hibrit öğrenme tabanlı akıllı kampüs olacak. Uluslararası standartlarda kapalı spor salonu, kapalı yüzme havuzu; futbol, basketbol ve tenis kortları, yaratıcılık merkezi, kütüphane, öğrenci yurtları, kültür merkezi ve kreş gibi tesisler de yapılacak.      
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM