Cumartesi, Eylül 28, 2024

Nisanda inşaat malzemesi ihracatı 2,09 milyar $

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2024 nisan ayı sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre ihracat, geçen mart ayına göre 410 milyon dolar azalarak 2,09 milyar dolar seviyesine geriledi.

Nisan ayında çalışma gün sayısının azalması ile yükseliş eğiliminde olan ihracat endeksleri geriledi. 2024 yılının dördüncü ayında pazarlardaki durağanlık devam ederken, yerel seçimler sonrası ekonomi yönetimi ve programının sürmesi, beklentileri olumlu yönde etkilemeye başladı. Nisan ayında TL’ye dönük geçiş ve kurlardaki gerileme de belirleyici oldu.   


İhracat değer olarak yüzde 4 puan geriledi

Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemesi sanayisi dış ticaret performansı nisan ayında zayıfladı. Zayıflamanın ana nedeninin, nisan ayında çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalması olduğu belirtildi. İhracat performansı 2024 Mart ayının altında gerçekleşti. İhracat performansı 2023 nisan ayının ise değer olarak altında, miktar olarak ise üzerinde kaldı.

Nisan ayı ihracatı değer olarak geçen yılın nisan ayı ihracatının yüzde 4 puan altında kaldı. 


İhracat miktarı mart ayının 424 bin ton altında kaldı

Raporda, 2024 yılı nisan ayında inşaat malzemesi ihracatının miktar olarak 3,57 milyon tona indiği belirtildi. İhracat, miktar olarak önceki mart ayının 424 bin ton altında, geçen yılın nisan ayı ihracatının ise yüzde 9,1 üzerinde gerçekleşti.   

İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 2024 nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 11,9 azaldı. 2024 yılı nisan ayı ortalama ihracat birim fiyatı 0,59 dolar/kg olarak gerçekleşti. İhracat birim fiyatları geçen ayın da altında kaldı.       


İnşaat malzemesi ithalatı 922 milyon dolar oldu

Rapora göre, 2024 yılı nisan ayında inşaat malzemesi ithalatı 922 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat geçen yılın nisan ayının yüzde 0,7 üzerinde oldu. Son üç aydır artış eğilimi gösteren inşaat malzemesi ithalatı, 2024 yılı nisan ayında 301 bin 130 ton seviyesinde gerçekleşti. Aylık ithalat, miktar olarak arttı. İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ithalat birim fiyatı 2024 yılı nisan ayında 3,06 dolar/kg oldu ve bir önceki aya göre düşüş gösterdi.      


Yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 29 milyar dolara indi

Rapora göre, bu ayki ihracat performansına bağlı olarak 2024 yılı nisan ayı itibarıyla yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 29 milyar dolar seviyesine indi. Yıllıklandırılmış ihracat, geçen yılın nisan ayı sonu itibarıyla yıllık ithalatın yüzde 7,2 altında gerçekleşti. 2024 nisan ayında yıllıklandırılmış ihracat miktar olarak ise yüzde 9,1 azaldı ve 46 milyon ton oldu. Yıllıklandırılmış ortalama ihracat birim fiyatı 0,63 dolar/kilogram oldu.


Yedi alt ürün grubunda ihracat birim fiyatları düştü

İnşaat malzemesi sanayisinde alt sektörlerin ihracatı 2024 yılı nisan ayında bir önceki mart ayının altında performans gösterdi. Rapora göre, geçen yılın nisan ayına göre değer olarak daha çok düşüşler, miktar olarak ise artışlar yaşandı.

2024 yılı nisan ayında sekiz alt ürün grubunun yedisinde ortalama ihracat birim fiyatları 2023 yılı nisan ayına göre düşük gerçekleşti. Emtia fiyatlarındaki düşüşler, bu gerilemede belirleyici oldu.   

2024 yılı nisan ayında mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 düştü. Elektrik malzemesi ve teçhizatlarında birim fiyatlar yüzde 4,2, demir çelik ürünleri ihracat birim fiyatları yüzde 18,7, metal bazlı ürünler fiyatları yüzde 11 düştü. Ağaç ve ahşap ürünler fiyatları yüzde 9,8 geriledi. Kimyasal ürünlerde ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 22,7 azaldı. Yalıtım malzemeleri ortalama ihracat birim fiyatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artış gösterdi.


İki alt sektörde ihracat miktarı azaldı

2024 yılı nisan ayında sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat miktar olarak geçen yılın nisan ayının üzerinde gerçekleşti. İki alt sektörde ise ihracat miktar olarak geçen yılın nisan ayının altında kaldı.   

2024 yılı nisan ayında miktar olarak ihracat artışları demir çelik ürünlerinde yüzde 20,3, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 20,1, prefabrik yapılarda ise yüzde 107,5 oldu. İhracat miktar olarak elektrik teçhizatlarında yüzde 4,3, yalıtım malzemelerinde yüzde 5 azaldı. 


Altı alt ürün grubunda ihracat değer olarak geriledi

2024 yılı nisan ayında sekiz alt ürün grubunun altısında ihracat değer olarak geçen yılın nisan ayının altında gerçekleşti. Rapora göre, bu gerilemede daha çok fiyat düşüşleri etkili oldu.

2024 yılı nisan ayında değer olarak ihracat düşüşü demir çelik ürünlerde yüzde 2,2, metal bazlı ürünlerde yüzde 7,4, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 3,1 oldu. İhracat değer olarak kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 7,1, elektrik malzemesi ve teçhizatlarda yüzde 8,3 azaldı. Değer olarak ihracat ağaç ve ahşap ürünlerde yüzde 3 ve prefabrik yapılarda yüzde 106,6 arttı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM