Sağlık Bakanlığı’nın 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2024 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kuruluna hitap eden Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, değerlendirmelerde bulundu. Milli helikopter ambulansı GÖKBEY’in 2026 yılı sonunda görev başında olacağını dile getirdi. ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen Mobil Dijital Röntgen Cihazı ve Kalp-Akciğer Pompası gibi yaşam destek sistemlerini ürettiklerini aktaran Bakan Memişoğlu, yerli glikoz ölçüm cihazlarının da seri üretimine başlayacaklarını duyurdu.
GÖKBEY, 2026 yılı sonunda görevde
Sağlık Bakanı Memişoğlu 6 bin 308 kara ambulansı ve 3 bin 574 acil yardım istasyonuyla vatandaşlara acil sağlık hizmeti verildiğini, yıl sonuna kadar toplam 856 yeni ambulansın envantere katılacağını, 2026 yılının sonu itibarıyla ise yerli ve millî GÖKBEY helikopter ambulansların da görev başında olacağını dile getirdi.
45 bin vatandaştan organ bağışı
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında; vatandaşların kasım ayından itibaren e-Nabız üzerinden e-Devlet kimlik doğrulamasıyla organ bağışı yapabildiğini hatırlattı. Bakan Memişoğlu, “Bu sayede, şimdiye kadar benimle birlikte 45 bin vatandaşımız e-Nabız üzerinden organ bağışında bulundu” dedi. Bakan Memişoğlu, milletvekillerini ve vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.
Birinci basamak yatırım programı kapsamında toplam bin 202 sağlık tesisi bulunduğunu söyleyen Bakan Memişoğlu ayrıca, depremden etkilenen illerde toplam 40,8 milyar TL yatırımla 109 sağlık tesisini tamamladıklarını da ifade etti. Sağlık Bakanı Memişoğlu, Normal Doğum Eylem Planı neticesinde primer sezaryen oranında son bir yıl içinde yüzde 12,3’lük bir düşüş sağladıklarını belirterek 3 bin 400 koordinatör ebe ve bin 524 gebe okuluyla anne adaylarını bilinçli şekilde doğuma hazırladıklarını anlattı.
“13 farklı aşı çalışması başlattık”
Fikirden Ürüne Portalı ile fikri olanı finansmanla, araştırmayı sanayiyle buluşturduklarından bahseden Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Bilimi ürüne dönüştürerek hem ekonomik hem de stratejik açıdan kendi kendine yeten bir sağlık ekosistemi inşa ediyoruz. Bu doğrultuda, 41 stratejik öncelikli ürün belirledik, 13 farklı aşı için teknoloji transferi ve yerli üretim süreçlerini başlattık, kritik tanı ve yaşam destek cihazlarını yerli imkânlarla üretmek için yoğun bir çalışmaya girdik” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı Yaşam Strateji Belgesi geliyor
Toplum genelinde sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla “Sağlıklı Yaşam Strateji Belgesi” hazırladıklarını söyleyen Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Bu belgeyle beslenmeden fiziksel aktiviteye, ruh sağlığından kronik hastalıkların önlenmesine kadar önümüzdeki 10 yılın yol haritasını oluşturarak kurumlar arası eş güdümü güçlendireceğiz” açıklamasında bulundu.
