Cumartesi, Eylül 28, 2024

Esnaf ‘üçlük’ atamadı

Bu yıl Babalar Günü’nün, Kurban Bayramı’nın ve okulların tatil gününün birleşmesiyle birlikte esnaf beklediği hareketliliği göremedi

BERFİN DURMAZ

Her yıl haziran ayının üçüncü pazarı kutlanan Babalar Günü, bu yıl 16 Haziran Kurban Bayramı’nın birinci gününe denk geliyor. Okulların tatil günü ise arife gününün bir gün öncesi. Özel üç gününün aynı haftada olmasına rağmen İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda henüz beklenen hareketlilik olmadığını ifade eden Kemeraltı İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “İnsanlar bu bayramda kurban kesecek. Çarşıda sadece ufak tefek ihtiyacını görecek. Kesemiyorsa da belki ihtiyacını kendi borcunu ödeyerek masrafını kesecek” dedi. Okulların tatil gününün de özel günlerle aynı haftaya  denk gelmesinin esnafı ekstra olumsuz etkilediğini dile getiren Girgin, “Karne gününden önce öğrenciler mezuniyet için para harcıyor. Bu bayrama denk geldiği için şu anda kıyafet alışverişlerinde durgunluk var. Babalar günü esnaf için her zaman çok sığ geçer. Çünkü babaya alacağımız hediyeler kısıtlı” diye konuştu.


“Kıyafet alışverişinde durgunluk var”

Kurban Bayramı’nın esnafı koşturtan bir bayram olmayacağını, her geçen gün eski bayramları arar olduklarını belirten Girgin, “Esnaflar bu dönemde beklenti içinde. Babalar gününün, okul tatilinin Kurban Bayramı’na denk gelmesi esnafı olumsuz yönde etkiledi. Esnafın bu dönemde beklentisi de olumsuz yönde. Şu anda Türkiye’deki esnafların hepsi bu durumda. Kimsenin cebindeki para keyfine ekstra yaramayacak. İnsanlar için bayramlar keyiftir. Bayramlarda insanlar ihtiyacını görür o günü beklersin. Ama kimse bir yere gitmek istemiyor. Parası olan çarşıya zaten gelmiyor. Büyük alışveriş merkezlerinde ihtiyaçlarını gideriyor. Karne gününden önce öğrenciler mezuniyet için para harcıyor. Mezuniyet tarihinde kıyafet alışverişinde hareketlilik oluyor. Bu bayrama denk geldiği için şu anda kıyafet alışverişlerinde durgunluk var. Babalar günü esnaf için her zaman çok sığ geçer. Çünkü babaya alacağınız şey kısıtlı. Hediyeler gömlek, pantolon, kravat, kemer ve cüzdandan ibaret. Anneler günü her zaman daha hareketli geçiyor. Annelere alınan hediyelerin her zaman çok daha geniş yelpazesi oluyor” ifadelerine yer verdi.


“Ramazan Bayramı daha çok hareketli geçiyor”

Ramazan Bayramı’nın Kurban Bayramı’na göre çarşının daha çok hareketli geçtiğini söyleyen Girgin, “Ramazan Bayramı’nda ziyaretler çok daha farklı. Kurban Bayramı’nda insanların kurban kesme telaşı oluyor. Kurbanda ilgili bir telaşları olduğu için aile içi gitmek biraz daha sığ kalır. Bizim için Ramazan Bayramı hareketli olması gereken bir bayram. Geçtiğimiz yıl üç önemli günün aynı haftaya denk gelmemesine rağmen yine çarşıda durgunluk vardı. Bu sene çok daha durgun. İnsanlar çarşıya iniyor bize büyük bir nimet. Ama ceplerdeki para çoğaltamıyorsanız, her aldığının yerine kolay bir şey koyamıyorsa, bir ay sonrasını düşünüyorsa bundan çok fazla ticaret bekleyemiyorsunuz. Bu karşı taraf esnafın içinde geçerli. Sattığı malın yerine aynı malı koyamıyor, çok fazla mala ve çeşide giremiyor. Bu da ister istemez uygun malı nerede bulmak istiyorsa müşteri oraya yönlendiriliyor. Hala bizim enflasyon ekonomisinin yaşattığı kısır döngüyü aşmış değiliz. 2024-2025 ve 2026 yılında daralma olacağını, iyi geçmeyeceğini herkes görüyor. Herkes de kendine göre bir önlem almaya çalışıyor” dedi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM