Sosyal Güvenlik Kurumu 18 Mayıs 2024 tarihli Sağlık Uygulama Değişikliği ile Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi olan veya yetkilendirilen hekimler, raporlu hastalara iç hastalıkları veya çocuk hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilebilen ilaçları yazabilecekler. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuyla ilgili açıklamada bulundu. Saydan, “260 etken maddeli 1858 çeşit ilaç artık aile hekimliklerince vatandaşların raporlarına uygun olarak yazılabilecek. SGK tarafından, yazılabilecek ilaçlar için haftalık kontrol yapılarak yeni yazılabilecek olan ilaçlar güncellenecek” dedi.
Hepatit B ve D ilaçlarını aile hekimleri yazabilecek
Reçete yazılabilecek yeni hastalıklar ve hastalıklara ait ilaç etken maddeleri şöyle; Hepatit (Kronik Hepatit B tedavisi, Kronik Hepatit D (=Delta) tedavisi), damar hastalığı sebebi ile topallama olan hastalarda (Silostazol), kalp pili hastalarının kalp ritmini azaltan (Ivabradin), pıhtı ve inmeyi engelleyen (Dabigatran, Prasugrel,rivaroksaban, edoksaban ,apiksaban, Rivaroksaban, Dabigatran, Apiksaban ve Edoksaban, Tikagrelor), yine kalp için ( Ranolazin), RSV için (palivizumab) tedavisinde kullanılan ilaçlar.
Vatandaş ilaca kolay ulaşacak
Saydan, diyabet hastalığıyla ilgili şunları söyledi: “Dadece diyabet tedavisinde kullanılan 108 çeşit ilaç da raporu olan hastalarımız için aile hekimliklerinde yazılabilecek. Bu ilaçlar aile hekimliklerince 3’er aylık olarak hasta vatandaşlarımızın raporlarına istinaden hastanelere gitmeden reçete edilebilecektir. Bu durumda kronik rahatsızlığı olan hepatit, kalp ve diyabet gibi hastalarımızın hastanelere gitmesine gerek olmayacak ve kendi aile hekimlerinde reçetelerini yazdırabilecekler. Bu uygulama ile hastanelerin de hasta yükü azalacak, hasta vatandaşlarda daha kolay raporlu ilaçlarına ulaşabilecekler.”