Cuma, Haziran 28, 2024

Palandöken: Dizi ihracatı hedefimiz 1 milyar $’ın üzerine çıkarılmalı

Dünya dizi ihracatında 3’üncü sırada yer alan ülkemizin tüm yörelerine ait bölgesel ürünlerinin tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde üretilen diziler tüm dünyada 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor. Artık dünyanın her yerinde Türk kültürünü ve sanatçıları görebiliyoruz. Ülkemizin dizi potansiyelinin ekonomiye daha çok katkı sağlaması için dizilerde yöresel ürünlerimize, el sanatlarına, gastronomi lezzetlerimize ve turistik tanıtımlarımıza daha çok yer vererek ülkemizin tanıtımını yapmalıyız. Dizi ihracatı gelirimiz 1 milyar doların üzerine çıkarılmalı” dedi.


“Türk dizileri 150’nin üzerinde ülkede seyrediliyor”

Pandemiyle birlikte tüm dünyada Türk dizilerine olan talebin arttığını söyleyen Palandöken, “Yıllık 300 milyon dolar olan dizi ihracatımız pandeminin başladığı 2020’den bu yana 600 milyon dolara ulaştı. Pandemiyle birlikte Türk dizilerine olan talebin yüzde 184 arttığı belirtiliyor. Ülkemizin potansiyeli göz önüne alındığında yıllık 600 milyon dolar olan dizi ihracatımız 1 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarılmalı. İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır başta olmak üzere Türk dizileri 150 ülkede 500 milyon kişi tarafından seyrediliyor. Bu dizilerimizde özellikle ülkemizin sanatkârları tarafından üretilen Türk halıları, bakır ve gümüş işlemeler, mücevherat, moda, hazır giyim ve mobilya sektöründen yerli markalarımızın tanıtımına daha çok ağırlık verilmeli. Dizi ve filmlerdeki kostümlerin yerli tasarım ve üretim olmasına özen gösterilerek tekstilimizin dünyaya tanıtılmasına olanak sağlanmalı. Ülkemize has olan kayısı, kuru üzüm, incir ve fındık gibi tarımsal ürünlere de dizi ve filmlerimizde mutlaka yer verilmeli” diye konuştu.


“Gözde turizm bölgelerimiz dizilerle dünyaya tanıtılmalı”

Turizm cenneti ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerinin dizi ve filmlerle dünyaya tanıtılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Popüler film ve dizilerde yer alan mekanlar, insanların tatil tercihini etkileyen en önemli faktörlerden biri olmaya başladı. Dizi ve filmlerde tarihi ve turistik mekanlara yer verilmesi milyonlarca kişi tarafından seyredilecek bir tür reklam özelliği sunuyor. Çünkü artık insanlar filmlerde gördükleri karakterlerin kültürünü tanımak ve onların yaşadıkları yerleri görmek için seyahat ediyor. Bu yüzden ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleri ile gözde turizm bölgelerimiz dizi ve filmler aracılığıyla tüm dünyaya tanıtılmalı. Yerli yapımları üreten firmalarımız dizi ve filmlerin satıldığı ülkelerde devlet destekli tanıtımlar yapabilmeli. Dizi ve film turizmi hem o filmin çekildiği yerin ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Gastronomi turizmini de canlandırarak istihdam üzerinde önemli bir etkiye sahip oluyor” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM