Salı, Temmuz 2, 2024

İZİKAD-UN WOMEN iş birliğinde WEPs buluşmaları başladı

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) ve UN Women iş birliği ile ‘Özel Sektörde Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Buluşmaları’ başladı. Proje kapsamında düzenlenen etkinliğine İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) ev sahipliği yaptı. İZBAŞ Toplantı Salonu’nda yapılan etkinlikte, UN Women Türkiye Özel Sektör İş birlikleri Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve ‘UN Women Türkiye ve Özel Sektör İlişkileri Odağında WEPs’ adlı bir sunum gerçekleştirdi. Ve etkinlikte WEPs imzacısı olmanın kurum kültürüne yaptığı katkılar anlatıldı.


Erten: Toplumsal cinsiyet eşitliği için bir adım daha atıyoruz

Etkinliğin açılışında konuşan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özden Erten, 2008 yılından bu yana ‘İş’te Kadın Güçlü Kadın’ mottosuyla, her biri alanında uzman, sektörlerinde lider kuruluşları yöneten, toplumsal duyarlılığı yüksek, rol model iş kadınlarını bünyesinde toplayan İZİKAD olarak, iş dünyasına katkılarına yeni bir boyut eklemek üzere yola çıktıklarını söyledi.

Erten, Birleşmiş Milletler Global Compact üyesi olan İZİKAD’ın, WEPs buluşmaları ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden beşincisi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hedefine iş dünyasını bir adım daha yaklaştırmayı amaçladığını söyledi. Erten, geçmiş yıllarda gerçekleştirdikleri ‘İş Hayatında Kadının Güçlendirilmesi’ projesi ile bir Sivil Toplum Diyaloğu projesi olarak Avrupa Birliği’nden hibe desteği aldıklarını ve iş hayatında kadın yöneticilerin liderlik dönüşümüne önemli katkı sağladıklarını da belirtti.

‘Özel Sektörde WEPs Buluşmaları’ projesi ile de toplumsal cinsiyet eşitliği algısını ve olgusunu geliştirmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Erten, ‘Özel Sektörde WEPs Buluşmaları’nı diğer serbest bölgeler ve organize sanayi bölgelerinde tekrarlayarak çok sayıda firmada farkındalık yaratmayı ve henüz cinsiyet eşitliği için harekete geçmemiş şirketleri de bu konuda çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi hedefliyoruz.  Bu kapsamda WEPs Buluşmaları’nın ikincisini Eylül ayında yapacağız. Etkinlikler sonrasında katılımcı firmalarla yapılacak birebir görüşmelerde, yapılan çalışmaların sağladığı faydayı ve etkiyi sürekli bir şekilde ölçerek devamlı olarak güncellenen bir rapor oluşturacağız” dedi.

İZİKAD önderliğinde Türkiye’nin 8 ilinden 8 iş kadını derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) networkü sayesinde projeyi diğer illere de yaymayı hedeflediklerini söyleyen Erten, “Son olarak, etkinliğe katılan tüm firmalarımızı İzmir İş Kadınları Derneği’ne kurumsal üye olmaları için davet ediyorum. Sizler gibi güçlü firmaların temsilcilerinin de aramıza katılması ile çalışmalarımız hız kazanacak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini birlikte sağlama yolunda daha hızlı adımlar atacağız” diye konuştu.


Sevimli: Kadınlar her alanda daha fazla söz sahibi olmalı

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli ise Türk kadınlarına gelişmiş pek çok ülkeden çok daha önce siyasal ve toplumsal haklarını veren Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal eşitlikte maalesef arzu edilen ve hak ettiği seviyenin çok gerisinde bulunduğunu söyledi.

Bugün için dünya genelinde kadınların işgücüne katılımının yüzde 66 ile tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu vurgulayan Sevimli, “Ancak bu rakamın bile erkeklere oranla 14,8 puan daha düşük olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ülkemiz özeline bakacak olursak, kadınların yasal hakları bakımından 82,5 puanla 190 ülke arasında 89’uncu sıradayız. Erkeklerin yüzde 78,2’si, kadınların ise sadece yüzde 40’ı işgücüne dahil. Aradaki fark 38,2 puan. TÜİK verilerine göre, işgücüne dahil olan kadınlarımızın yüzde 31,9’u iş bulabiliyor. Erkekler de ise bu veri yüzde 66 seviyesinde” dedi. Sevimli, gerçeklerle yüzleşmeden sorunlara köklü ve kalıcı çözümler üretmenin mümkün olmadığının altını çizdi.


De Neve: Kadınların yaratabileceği ekonomik büyüklük 12 trilyon $

Kadınların iş yaşamında erkekler kadar var olduklarında 12 trilyon dolarlık bir katkı sunacaklarının altını çizen De Neve, “12 trilyon doların büyüklüğünü şöyle ifade edebilirim, 12 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip bir ülke olsaydı, Dünya’nın üçüncü en büyük ekonomisi olacaktı. Böylesi bir güç âtıl durumda duruyor” dedi. 14 yıldır kadının güçlendirilmesi prensipleri çerçevesinin sürdüğünü ve firmaların dışında kâr amacı gütmeyen tüm kurumların, sanayi dernekleri gibi STK’ların da WEPs imzacısı olabildiklerini ifade eden De Neve, tüm firmaları ve STK’ları WEPs imzacısı olmaya davet etti.

Dünyada 10 bin WEPs imzacısı olduğunu, Türkiye’nin yüzde 6 ile Brezilya’dan sonra ikinci sırada olduğunu vurgulayan De Neve, “WEPs 7 prensipten oluşuyor. Bunlar, toplumsal cinsiyet eşitliği için kurumsal liderlik, ayrım yapmama ilkesine duyarlı iş yeri uygulamaları, çalışanların sağlığı ve güvenliği, kadınların profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi, girişimlerin ve tedarik zincirlerinin desteklenmesi, toplumsal savunuculuk çalışmaları, Ölçekleme ve raporlama. WEPs imzacısı olan tüm firmalar bu prensipleri benimsemiş ve altına imza koymuş oluyorlar” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM