Cumartesi, Haziran 29, 2024

O veciz söz, Gazi’nin ağzından Karşıyaka’da çıktı

Haftanın ilk günü, 24 Haziran Pazartesi Karşıyaka’da anlamlı bir tören gerçekleşti.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kuruluşu Cumhuriyet’ten de eski olan Karşıyaka Spor Kulübü’nü (KSK) ziyareti ve armasına ay yıldız sembolünü armağan etmesinin 98’inci yıldönümü Karşıyaka’daki Zübeyde Hanım Anıt Mezarı’nda törenle kutlandı.

Karşıyaka Belediyesi ve Karşıyaka Spor Kulübü iş birliğiyle “Ay yıldız var göğsümüzde” etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Levent Güçlü, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllüde hazır bulundu yeşil kırmızılı renklere gönül veren yurttaşlarla, sivil toplum örgütleriyle birlikte.

x x x

Kaf Sin Kaf’ın tarihinde gururla anılacak bazı tarihler vardır…

1 Kasım 1922, direnişin ve özgürlüğün renkleri kırmızı yeşilli KSK’nın Omiros’un Tarlası’nda kurulduğu gündür…

10 Eylül 1922, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 9 Eylül’de Kurtuluş’a son noktanın konulduğu ve İzmir’in Kuvayı Milliye ordularınca özgürlüğüne kavuşturulduğu günün ertesinde Belkahve’den Karşıyaka’ya geçtiği gündür…

13 Eylül 1925, Gazi’nin “Cumhurbaşkanı” sıfatıyla KSK’yı ilk ziyaret ettiği gündir…

24 Haziran 1926, Gazi’nin “İzmir suikastı” planını haber almasına karşın yurt gezisinin İzmir ayağını iptal etmek yerine devam ettirerek Karşıyaka’da bir dizi ziyaretlerin ardından son olarak KSK’yı ziyaret ettiği gündür. Gazi’nin yanında İsmet ve Fahrettin Paşa’lar da vardır. Gazi, şeref defterine şu satırları yazar:
“24 Haziran 1926. Bu defaki ziyaretimde geçen aylarda mu’arref mesa’i ve himmetin kıymetli asarını gördüm. Gazi M.Kemal.”

Aynı gün akşam Karşıyaka Belediye Başkanı Fikri Bey, Gazi’nin onuruna bir yemek verir. Bir ara Gazi Belediye Başkanı Fikri Bey ve KSK Başkanı Zühtü Bey’i Paşalarla oturduğu masasına davet eder.

Gazi çıt çıkmayan salonda yaptığı konuşmada o sezon gol yemeden şampiyon olan KSK futbol takımını kutlar ve ardından KSK’lıların tüylerini diken diken eden şu cümleyi kurar:
“Beyler! Bundan sonra giydiğiniz formanın armasına şanlı bayrağımızın ay yıldızını ilave edeceksiniz.”

Gazi’nin o gün Karşıyaka’da sarf ettiği ve bugün hala “Türk sporu” denildiğinde ilk akla gelen söz olan, her Türk gencinin ezbere bildiği veciz sözü ise şuydu:
“Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim. “

x x x

KSK, sadece İzmir’in değil, Türk sporunun çok önemli bir markası. Basketbol şubesi yüz ağartıyor. Yelken ve diğer deniz sporları ile, diğer olimpik spor dalları ile de eski günlerine dönmesi ne güzel olur. Ve tabii profesyonel futboluyla da. Armasında ay yıldızı taşıyan KSK’nın futbolda yeniden vitrine çıkması, Süper Lig’e yükselmesi, hatta Avrupa’da ay yıldızı temsil etmesi ne de güzel olur. Ve örneğin Göztepe ile derbi oynaması Süper Lig’e çıktığında. O rekabet de çok güzel olur. Umarım KSK’nın yeni yönetimi 24 Haziran 1926’daki akşamı hatırlayarak yeşil kırmızılıların bundan sonraki sürecine yön verebilir. KSK’lıları bunun için kenetler. Atatürk’ün onurlandırdığı bir kulüp bunu başarmalıdır. Başarbilir.


Not:
Yazıyı kaleme alırken değerli dostum, KSK Tarih Kurulu Başkanı Ahmet Diker’in tarihi bilgilerinden yararlandım

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar