Pazar, Haziran 30, 2024

Bakanlıktan yetki belgesiz emlak işletmelerine 29,2 milyon TL ceza

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı

Ticaret Bakanlığı tarafından emlak sektörüne yönelik faaliyetler ve uygulanan idari para cezalarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, denetimler sonucunda yetki belgesi almadan taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunan emlak işletmelerine bugüne kadar toplam 29 milyon 221 bin 612 TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Açıklamada, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında ilan platformlarına, ilan veren kişilerin kimlik bilgilerini doğrulama yükümlülüğünün getirildiği hatırlatılarak doğrulamaların Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlandığı ve yetki doğrulama sisteminin de EİDS üzerinden yapılmasının planlandığı ifade edildi.

Buna göre uygulamanın devreye alınmasıyla, sadece yetki belgeli emlak işletmelerinin yetkilendirilebilmesi mümkün olacak ve yetki belgesiz işletmelerce ilan girişi yapılamayacak.

Açıklamada, piyasa dengesini bozan manipülatif fiyat artışlarıyla mücadele edildiği ve bu kapsamda idari yaptırımlar uygulandığı da belirtilerek, 2023 yılının ekim ve aralık aylarında 737 emlak işletmesine 73,7 milyon TL ve 2024 yılının ocak ayında 45 emlak işletmesine 4,5 milyon TL olmak üzere, konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketici mağduriyetine sebep olan toplamda 782 emlak işletmesine 78,2 milyon TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Bakanlık, aynı çerçevede yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen 107 işletmeye 2024 yılı haziran ayında 10,7 milyon TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini ve 2023 ekim ayından bugüne kadar ilan fiyatında fahiş artış yapanlara uygulanan idari para cezası toplamının 88,9 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM