Pazartesi, Temmuz 1, 2024

Asri Hamleler

21. Asrın sembolü kabul edilen hemen tüm teknoloji ve cihazların neredeyse tamamında çip’ler kullanılıyor. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, saatler, binek araçları, televizyonlar vb gibi günlük bireysel yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alan birçok elektronik cihaz, çipler sayesinde işlevsellik kazanıyor. Çip, esasında yonga şeklindeki elektronik bir bileşenin üzerine yerleştirilen ve genellikle silikon tabakasından oluşan, binlerce transistör barındıran bir devre kartı. Bu minyatür transistörler elektrik sinyallerini işlemek, depolamak veya iletmek amacıyla kullanılıyor.

Dünya kamuoyunun gündeminde son zamanların popüler konusu olan 3. Dünya Savaşı başlığında yapılan yorumların önemli bir kısmında bugüne kadar var sayılan ister nükleer veya ister konvansiyonel risklerin aksine muhtemel savaşın iktisadi başlıklarla donatılmış kritik mücadele ve rekabet alanlarında gerçekleşebileceği ihtimallerinin altı bilhassa çizilmeli.

    Nitekim Haziran 2024 içerisindeki haberlerde “Dünyanın en değerli şirketinin, Microsoft’un 3.32 trilyon dolarlık piyasa değerini aşan Nvidia’nın bu çıkışında yapay zeka çiplerine yönelik talebin artmaya devam etmesi ile birlikte şirketin hisselerinin yılbaşından bu yana %173 üzerinde değer kazanması” geniş yer aldı.

    Çipler yalnızca bireysel cihazlarla sınırlı olmayan, güvenlik kameralarından otopark yönetim sistemlerine, endüstriyel otomasyon sistemlerinden uzay araştırmalarına kadar pek çok farklı alanda kullanılıyor. Teknolojinin sürekli gelişimi , çipler konusunda da büyük bir çeşitliliği beraberinde getiriyor. Bu çeşitlilik, farklı ihtiyaçları karşılayan özelleştirilmiş çiplerin üretilmesini mümkün kılıyor. Ki teknolojik cihazların farklı ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan çip çeşitleri bir çok sektörlerde yaygın olarak kullanılıyor; İşlemci çipleri, bellek çipleri, grafik işlemciler, sensör çipleri, ağ çipleri, mikro denetleyici çipler gibi.

    Nvidia Corp, Broadcom, Qualcomm, TSMC, Micron Technology gibi dünyanın en büyük çip üreticileri, teknoloji endüstrisindeki başrol oyuncuları ve bu oyuncular günümüzdeki yaşam tarzının şekillenmesinde belirleyici bir rol oynuyor. Alanında öncü şirketler yarı iletken teknolojileri üzerine yoğunlaşarak bilgisayar, mobil cihaz, iletişim ekipmanları ve yapay zeka uygulamalarının temeli olan çipleri üretiyor.

    Çip üreticilerinin dünya genelindeki etkisi sadece teknoloji endüstrisini değil aynı zamanda ekonomik dengelere de tesir ediyor. Öncü şirketleri takip etmek teknolojiye ilgi duyan kesimler, yatırımcılar için büyük önem taşıyor.

    Gelişmeler, uluslar arası camiada küresel ve bölgesel aktörlerin siyasi, iktisadi, sosyal münasebetlerine yön veren jeostratejik ve jeoekonomik güncellemeleri doğrudan etkiliyor. Yapay zeka ve yapay zeka odaklı çip kullanımının katlanması ile dijital devrimin sebep olacağı enerji talebinin tahminlerin ötesine geçen bir patlama yaşamasından endişe edilmesi mesela işin bir başka tarafı.

    Dijital dönüşümün sebep olacağı enerji talebi ihtiyacının temiz ve yenilenebilir enerji artışı ile karşılanamayacağı, bir şekilde doğalgaz talebini de tetikleyebileceği beklenmekte. İleriye dönük karar ve tercihlerin şafağında göz önünde bulundurulması elzem bakış açısının esasları beliriyor.

    Demir Uzun

    Diğer Yazarlar