Pazartesi, Temmuz 1, 2024

FATF Türkiye’yi gri listeden çıkardı

Türkiye, 2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle alındığı gri listeden çıkarıldı

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bugün gerçekleşen genel kurul toplantısında Türkiye’yi gri listeden çıkarma kararı aldı. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıktı.  Kararın hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacak. Bu durum uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacak. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle TL varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracak” sözlerine yer verdi.

Konu ile ilgili Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Uyguladığımız ekonomi politikaları, ülkemizin uluslararası alandaki güvenirliliğini ve ekonomik istikrarını pekiştirmeye devam ediyor. Kararlılıkla uyguladığımız politikalar, ihracatta yakaladığımız ivme, ithalatı ve dış ticaret açığını etkili ticaret politikaları tedbirleriyle azaltmamız ve uyguladığımız reformlar ülkemizi her geçen gün daha da ileri taşımakta ve Türkiye’nin küresel ekonomik sistemdeki yerini sağlamlaştırmaktadır” ifadelerine yer verdi.


Gültepe: Yabancı yatırımların ülkemize yönelmesini teşvik edecek

Ülkemizin gri listesinde yer alması uluslararası ticaretimizi ve finansal piyasalarımızı yıpratan sorunları beraberinde getirdiğini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, uluslararası bankaların ve finansal kurumlarının ülkemize güveni artacağını belirtti.  Gültepe, “Dolayısıyla finansal işlemlerimizi rahatlatarak yabancı yatırımların ülkemize yönelmesini teşvik edecek. Mali Eylem Görev Gücü’nün aldığı karar ülke ekonomimiz için bir dönüm noktası” diye konuştu.


Ardıç: İhracatımızın artmasına katkı sağlayacak

Türkiye’nin gri listeden çıkması ülkemizin ekonomisi için sevindirici ve önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Türkiye’nin uluslararası piyasalardan borçlanma yeteneği bundan sonra biraz daha artacak. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısının olumlu yönde değişmesine katkı sağlayacak. Ülkemizin gri listeden çıkması, özellikle dış ticaret yapan işletmelerimizin üzerindeki ek yüklerin, denetimlerin hafiflemesine ve ihracatımızın artmasına da katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.


Baran: Ülkemizin imajını güçlendirecek

Uzun zamandır bekledikleri bu gelişmeden son derece memnun olduklarını dile getiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Önümüzdeki süreçte uluslararası arenadaki olumlu yansımaları da hep birlikte göreceğiz. Özellikle yabancı yatırımcı ve dış finansman konularında ülkemizin imajını güçlendirecek” diye konuştu.


Aksoy: Reel sektörünün küresel ekonomi ile etkileşimi artacak

Gelişmenin Türkiye açısından çok olumlu sonuçları olacağını belirten Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, “Bu durum, Türkiye’nin finans sektörü ve reel sektörünün küresel ekonomi ile etkileşimini ve entegrasyonunu artıracak. Bu listede yer alan ülkeler, dış yatırım çekme sürecinde uluslararası kurumlar, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde zorluklarla ve ek yükümlülüklerle karşılaşıyor. Ticaret yapan firmalar da bu zorluklar nedeniyle pazar paylarında kayıplar yaşıyorlar” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM