Cumartesi, Temmuz 6, 2024

İzmir Valisi Elban’dan STK’lara ziyaret

İzmir Valisi Sayın Dr. Süleyman Elban, Ege Genç İş İnsanları Derneği’ni (EGİAD) ziyaret ederek, dernek çalışmaları hakkında bilgi aldı. EGİAD Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de hazır bulunduğu ziyarette, İzmir’in ekonomik kalkınmasına yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, EGİAD’ı ziyaret etmekten memnuniyetini dile getirerek “İzmir’de EGİAD gibi kurumsal yapısı ve kapasitesi güçlü sivil toplum kuruluşlarının bulunmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Ayıca İzmir’deki kuruluşlarımızın arasında önemli bir iş birliği ve sinerji ortamı olduğunu görüyorum. İzmir, her alanda potansiyeli yüksek bir şehir. Kurum ve kuruluşlarımız arasındaki uyumu daha da geliştirerek, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek için çalışacağız. Bu kapsamda EGİAD’ın, İzmir’in ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik projelerini de değerli buluyor ve destekliyorum” dedi.

Ziyarete ev sahipliği yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ise EGİAD’ın gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. EGİAD’ın İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki genç iş insanlarını bir çatı altında toplayan güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Yelkenbiçer, dernek olarak Ege Bölgesi’ni ve Türkiye’yi ilgilendiren ekonomik, kültürel ve sosyal konularda fikirler ve projeler ürettiklerini, üye iş insanlarının ticari, mesleki ve sosyal gelişimini sağlamayı amaçladıklarını aktardı. 


“Her 10 NEET gençten 7’sini kadınlar oluşturuyor”

EGİAD’ın son dönemde özellikle Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) Gençler konusunu gündeme aldığını ifade eden Yelkenbiçer, “NEET Gençler sorununu çok önemsiyoruz. Gençlerin evde oturmaması gerekir. NEET Gençler sorununa kamuoyunun daha fazla dikkatini çekmek istiyoruz. Ülkemizin genç nüfusuyla övünürken, diğer taraftan bu gençleri üretime kazandıramıyoruz. Bu durum ülkemizin üretken işgücü potansiyelinin değerlendirilememesine ve ekonomik kalkınmamıza katkı sağlanamamasına neden oluyor.  Ayrıca ekonomide verimliliğin azalması ve sosyal yardımlara olan bağımlılığın artması sonucunu da doğuruyor. NEET Gençlerin işsizlik ve eğitimsizlik gibi sorunlar yaşamaları, radikalizme veya suça eğilimlerinin artmasını ve sosyal istikrarsızlığı beraberinde getiriyor. OECD ülkeleri ortalaması yüzde 12,7 olan NEET Gençler ülke oranında Türkiye ortalaması, yüzde 27,9. Her 10 NEET gençten 7’sini kadınlar oluşturuyor. NEET Gençlerde cinsiyetler arası farkın en büyük olduğu ülke ise Türkiye. Bu verilerden yola çıkarak, bu gençlerimizi istihdama kazandırmak için neler yapılabileceğini ortaya koyan, akademik bir zemine ihtiyaç duyduk. Araştırma ve politika önerileri içeren bir rapor hazırlığı yapıyoruz. Türkiye’deki ve İzmir’deki NEET Gençlerin durumunu, dünyadaki örnek çözüm önerilerini inceleyeceğiz. Araştırmada elde edilen bulgular ile İzmir’e özgü koşulları değerlendirilerek, sorunun çözümüne katkı sunabilecek öneriler geliştireceğiz” diye konuştu.

Yelkenbiçer, EGİAD’ın diğer bir önemli faaliyet alanının girişimcilik olduğunu ekleyerek “EGİAD Melekleri Yatırım Ağımız ile girişimcilik ekosisteminde uzun yıllardır çalışmalar sürdürüyoruz. Melek yatırım sayımızı çoğaltarak, yatırımcıların yenilikçi teknolojilere yatırım taleplerini artırmaya çalışıyoruz.  Tüm bu çalışma alanlarımızda Valimizin yönlendirmeleri ve destekleri çok değerli olacak” dedi.


“İzmir, STK’lar açısından çok etkin bir il”

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, aynı zamanda Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ni (ESİAD) ziyaret etti. ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Akgerman, Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve Faaliyet Kurulu üyeleri ile bir araya gelen Elban, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

ESİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Vali Elban, İzmir’in sivil toplum kuruluşları açısından çok etkin olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu vurguladı. Sivil toplum kuruluşlarından gelen fikirleri ve önerileri değerlendirdiklerini ifade eden Vali Elban, “Çıkan fikirlerden uygulanabilir olanların hemen hayata geçirilmesinden yanayım. Çünkü bir fikrin oluşması ciddi bir zaman alıyor. Uygulama aşamasında kolektif pratiğimizi biraz daha geliştirmeliyiz. Ben hemen eyleme geçmekten, bir an evvel işe başlamaktan yanayım. İzmir, STK’lar açısından çok etkin bir il” dedi. 


Zorlu, ESİAD’ı anlattı

ESİAD’ın Ege Bölgesinin önde gelen sanayici ve iş insanları tarafından 1992 yılında kurulan gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu da, “Temel hedefimiz ülkemizin sürdürülebilir ve istikrarlı biçimde kalkınmasına katkı sağlamak. 250’nin üzerindeki üyemizin temsil ettiği binin üzerinde firmayla, 20 milyar doların üzerinde iş hacmi ve 200 binin üzerinde istihdam yaratıyoruz. Çalışmalarımızda teknoloji odaklı ve sıfır karbon yörüngesindeki katma değerli üretime geçilmesi odak noktamızı oluşturuyor. Tüm çalışmalarımızı 8 yuvarlak masamızın katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki gelişmeleri yakından izliyor, siyasi ve sosyo-ekonomik istişarelerde bulunmaya önem veriyoruz” diye konuştu. 


3 konuda katkı istedi

ESİAD’ın çalışmaları hakkında video eşliğinde bir sunum gerçekleştiren Zorlu, “3 konuda katkılarınızı bekliyoruz. Bunlardan ilki; şirketlerin, girişimcilerin finansal ihtiyacına yönelik gerçekleştirdiğimiz ESİAD Yatırım Zirvesi. 22 Kasım’da üçüncüsünü düzenleyeceğimiz zirvemizi uluslararası boyuta taşımak ve İzmir’in markası haline getirmek istiyoruz. Yine 2025 yılı başında yapmayı hedeflediğimiz ESİAD SÜR Konferansı’nın teması ‘Sürdürülebilir Su’ olacak. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan ve su kaynaklarını kaybetme riski bulunan bölgemiz açısından bu konferansı son derece önemsiyoruz. Son olarak 13 Şubat’ta EGİAD-ESİAD iş birliğinde düzenlediğimiz Dijital Dönüşüm Zirvemizi yapay zeka alanında derinleştirerek, bu zirvemizin devamını getirmeyi hedefliyoruz. Bu konularda desteğiniz ESİAD olarak bizlere güç verecek” şeklinde konuştu. Toplantının ardından Vali Elban’a, ESİAD’ın yayınladığı ‘İzmir’de Ticaret Hayatı ve Çarşılar’ isimli kitap hediye edildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM