Cumartesi, Temmuz 6, 2024

“Çiftçimizin mağduriyetine izin vermeyiz”

Çiftçilere verilen desteğin süreceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlara gerekli talimatı verdiğini dile getirdi


Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilere verilen desteklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çiftçilere verilen desteğin süreceğini ifade eden Erdoğan, “Çiftçimizin, üreticimizin memnuniyetsizliği, şikayeti olabilir. Bunları da Cumhurbaşkanı olarak şahsen takip ediyorum. Bakanlarımıza gerekli talimatı veriyorum. Milletin efendisi olan çiftçimizin mağduriyetine izin vermeyiz. Son 21 yıldır iyi ve kötü gününde nasıl çiftçimizin yanında olduysak bundan sonra da yanlarında olacağız” dedi.

Erdoğan, şu noktalara dikkat çekti: “Türkiye’nin tarım alanında son 21 yılda nereden nereye geldiğini rakamlarla tek tek ortaya koyduk. Hükümetlerimizin tarım politikalarını eleştirenlerin çoğu bilgiden ziyade önyargılarla hareket etmektedir. Tarım ciddi uğraştır. Çok stratejik sektördür. Hükümet olarak tarıma sektörün ciddiyetine, önemine uygun anlayışla yaklaştık. Çiftçi kardeşlerimizin alın terlerinin hakkını daima vermeye çalıştık. 1 trilyon 364 milyar TL tarım desteği verdik. 2024’te 56 milyar TL destek ödemesi yaptık. Yıl sonunda bu rakam 91,5 milyara çıkacak. Yaş çay alım fiyatının yanında üreticilerimize destekleme primi uygulamasını ilk kez biz başlattık. Üreticimizi korumak için yeni fabrikalar yaparak Çaykur’un kapasitesini yine biz artırdık.”

Türkiye’nin buğday fiyatlarında dünya piyasasının bir hayli üzerinde olduğunu dile getiren Erdoğan, “Yurt dışı ekmekli buğday fiyatı yerinde ton başına 248 dolardır. Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatı ton başına 359 dolar olup dünya fiyatlarından 89 dolar yüksektir. Hasat döneminde üreticimizi koruma amacıyla dahilde işleme rejimiyle hububat ithalatını 15 Ekim’e kadar durdurduk. Üretici maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlamak amacıyla vereceğimiz fark ödemesi 29 milyar TL. Toplam tarımsal destek bütçemizin yaklaşık dörtte birini, buğday ve arpa üreticilerimizin maliyetine katkı amacıyla kullanıyoruz” diye konuştu.


“TMO çalışmalarını titizlikle yürütüyor”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alımla ilgili süreçleri titizlikle yürüttüğünü, çiftçinin ürününü en hızlı şekilde almak ve gerekli depolamayı yapmak ve zamanında ödemesini gerçekleştirmek için gayret gösterdiğini söyleyen Erdoğan, “Ofis hububat teslim eden üreticilerimizin ödemelerine başladı. İlk etapta 6 Haziran’a kadar ürün verenlerin ödemeleri hesaplarına yatırıldı” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM