Pazar, Temmuz 7, 2024

“Akkuyu Nükleer Santrali’ni bir an önce bitirmeyi arzuluyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İş Birliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katıldı. Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Devlet Başkanları Zirvesi’nde ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Erdoğan, görüşmede yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’ni gündeme getirerek, “Bütün arzumuz onu bir an önce devreye almak, bitirebilmek. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuda ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız muhatabıyla görüşmelerini sürdürüyor” dedi.

Ziyarette Erdoğan’a eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da mevkidaşı bakanlarla nükleerden doğal gaza, madençcilikten kritik minerallere kadar geniş bir perspektifte ortak çalışma imkanlarını ele aldı.


Çin ile görüşmeler sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana programı kapsamında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de görüştü. Bayraktar, görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çin ile nükleer, yenilenebilir enerji ve kritik mineraller başta olmak üzere enerji ve madencilik alanlarında gerçekleştirebileceğimiz iş birlikleri için görüşmelerimiz sürüyor” sözlerine yer verdi.


Enerjide iş birliği

Kazakistan Enerji Bakanı Almassadam Satkaliyev ile de bir araya gelen Bayraktar, “Hidrokarbon başta olmak üzere enerji alanında geliştirebileceğimiz iş birliği imkanlarını değerlendirdik. Ayrıca enterkonneksiyon hatlarının geliştirilmesinin bölgesel ve küresel ölçekte getireceği ortak faydayı vurguladık” diye belirtti.

Kazakistan’ın madencilikten sorumlu Sanayi ve İnşaat Bakanı Kanat Şarlapayev ile de görüşen Bayraktar, “Kazakistan’ın kamu ve özel sektör şirketleri ile başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere madencilik alanında Kazakistan’da ve ülkemizde gerçekleştirebileceğimiz iş birliklerini değerlendirdik” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM