Pazar, Temmuz 7, 2024

“Antalya, kuaförlerin bir günlük tatil uygulamasından muaf tutulmalı”

ali bahar

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karar ile berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulamasının 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceği bildirildi. Bakanlık tarafından alınan kararın işletmelerin kendi istekleri doğrultusunda uygulanması gerektiğini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Antalya’nın uygulamadan muaf tutulmasını istedi. Bahar, Antalya’nın bir turizm kenti olduğunu vurgulayarak, “Özellikle kentimizde haftanın her günü aktif olan bu işletmelere duyulan ihtiyaç göz önüne alındığında, işletmelerin kapalı olması hem işletme sahiplerini ekonomik açıdan zor durumda bırakacak hem de vatandaşlar ile turistleri mağdur edecektir” ifadelerini kullandı.

18 Ağustos 2022 tarihinde valiliklere gönderilen kararla; berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması kararlaştırılmış ancak sektörden gelen tepki ve talepler doğrultusunda kararın uygulanması 1 Temmuz 2024 tarihine ertelenmişti. 1 Temmuz’da bakanlıktan yapılan duyuru ile berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulamasının yürürlüğe gireceği belirtildi.

Kararın uygulanması durumunda, merdiven altı işletmelerin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Bahar, “Kararda, işletmelerin, valiliklerce belirlenen günlerde kapalı olmadığının tespiti halinde Bakanlık tarafından idari yaptırım uygulanacağı ifade edilmiştir. Bu karar ciddi bir ciro kaybına, gelir-gider dengesinin bozulmasına ve mağduriyete yol açacaktır” diye konuştu.


“Çalışma özgürlüğüne aykırı”

Çalışanların yalnızca pazar günlerini kendine ayırıp kuaföre gidebildiğini vurgulayan Bahar, “Bu durum dikkate alındığında, işletmelerin pazar günleri kapalı olması çalışan insanlar için de olumsuz bir durum yaratacak. Diğer taraftan, işletmelerin kendi istekleri doğrultusunda haftanın herhangi bir günü kapalı olma özgürlüğüne sahip olması gerekirken, bu durumun zorunlu hale getirilmesi ve tek bir gün belirlenmesi çalışma özgürlüğüne aykırı bir durum oluşturmaktadır” sözlerine yer verdi.


“Turizm olumsuz etkilenmesin”

Antalya’nın turizm kenti olması sebebiyle, turistlerin de mağdur olabileceğini aktaran Bahar, “Turizmin olumsuz etkilenmemesi amacıyla, bakanlık tarafından alınan kararın öncelikle tamamen kaldırılmasını; bunun mümkün olmaması halinde turizmin başkenti olan Antalya’nın bu uygulamadan muaf tutulmasını ya da uygulama tarihinin ertelenmesini talep etmekteyiz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM