Cuma, Mayıs 9, 2025

Türkiye, sağlık turizminde yükseliyor

sağlık turizmi

Dünya genelinde her yıl milyonlarca insanın daha iyi sağlık hizmetleri almak için ülkeler arası yolculuk yaptığını aktaran kanaat önderleri, Türkiye’nin bu talebe başarılı bir şekilde cevap verdiğini dile getirdi


Turizm alanında deniz-kum-güneş dışındaki kaynakları aktif bir şekilde devreye alan Türkiye, alternatif kanallardan sağlık turizminde yükselen bir trend çiziyor. Sağlık turizmi, Türkiye’nin 60 milyar dolara yaklaşan turizm gelir pastası içerisinde henüz 3 milyar dolar gibi bir paya da sahip olsa ibre yükselmeye devam ediyor. Dünyada, sağlık turizmi açısından iyi durumda olan ülkelerden biri olduklarını dile getiren İzmir Valisi Süleyman, “Sağlık turizminde daha üst sıralara çıkmak için daha çok kişiyi ağırlamaktan ziyade daha seçici, gelir getirici, nitelikli, katma değeri hizmet sunmalıyız. Hedef ülkeleri de doğru tespit etmek gibi bir zorunluluğumuz var” dedi. Elban, “Bu şehir sadece iklimi, jeotermaliyle değil insanıyla coğrafyasıyla her şeyiyle sağlık turizmine gelen bütün insanları mutlu edecek, tedavi edecek ortama sahip. Bu alanda İzmir’in çok hızlı yol alacağını düşünüyorum” diye konuştu.


“Sağlık personelimiz dünya standartlarının üzerinde”

Sağlık turizminin yapılabilmesi için temel sağlık hizmetlerini belli standartta kendi insanına verilmesi gerektiğini belirten Elban, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinin birçoğunun üzerinde, yüksek standartlarda kendi insanımıza sağlık hizmeti veriyoruz. Sağlık hizmetini sunduğumuz fiziki mekanlarımız dünya standartlarının üzerinde, hem de hekimlerimiz olmak üzere sağlık personelimiz dünya standartlarının üzerinde. Yine sağlık çalışanlarımızın standartları dünyada parmakla gösterilecek seviyede. Sağlık alanında bizim sağlık turizmi yapmamız için bütün şartlar mevcut” diye konuştu.


“İzmir’de özel sağlık sistemi gelişmiş durumda”

Türkiye’nin turizm ülkesi olduğunu dile getiren Elban, “Son dönemde turizmde inanılmaz mesafeler kat ettik. Sadece hastane hekim ya da tedavi süreci değil aynı zamanda konaklama açısından da ülkemizde turizm için her türlü altyapı fevkalade gelişmiş durumda. Gelenlere vakit geçirmeleri, dinlenmeleri ve diğer alanlarda da her türlü hizmetler sunulabilmekte. İzmir’de bütün bunların hepsi katlamalı olarak yoğunlaştı. Tarihi, coğrafyası, iklimi ve havası, doğal terapi merkezi gibi. Tıbbi müdahalelere gerek kalmadan doğal olarak kendiliğinden yapılıyor. İzmir’de 9 tane tıp fakültesi hastanemiz var. Ciddi bir insan kaynağı yetiştiriliyor, bu ekosisteme inanılmaz katkısı var. 28 özel hastanemiz, birçok tıp merkeziyle özel sağlık sistemimiz gelişmiş durumda. Dolayısıyla ülkemizde ve ilimizde sağlık turizmiyle ilgili bütün şartlar müsait durumda” sözlerine yer verdi.

Valilik olarak sağlık turizminin gelişmesiyle ilgili tüm paydaşlarla bir araya geldiklerine de dikkat çeken Elban, “Bu alanda yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz. Bu alanda kim adım atarsa onunla beraber olmak istiyorum. İlimizin sadece sağlık turizminde değil aynı zamanda 12 aya yayılan turizm hareketliliğinin de sağlık turizminin ivme katmasını ve ilimizdeki turizm şehri potansiyelinin ortaya çıkmasını arzu ediyoruz” dedi.


“Sağlık turizmi her anlamda değer katmanın aracı olmalı”

Sağlık turizminin genellikle yaz aylarına özgü sezonluk olarak düşünülen turizm faaliyetlerinden ayrışarak tesislerin daha verimli kullanılması ile kente başlı başına katkı sağladığını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, sağlık turizminin kente ve kentliye sadece ekonomik değil, her anlamda değer katmanın da bir aracı olması gerektiğini vurguladı. Sağlık turizmi ile artan tıbbi bilgiyi, yeni teknoloji kullanımını, akreditasyon süreçleri ile kazanılan kaliteli alt yapıyı yurdun insanlarına da ulaştırmak gerektiğinin altını çizen Okyay, “Örneğin, yaşlı sağlığı çalışmaları bu konuda bir öncü olacak. Burada kazandığımız pratikler sağlık sistemimizin gelişmesine de katkı verecek, gelecek dönemdeki demografik dayanaklılık çalışmalarına örnek olabilecek” ifadelerini kullandı.


“Türkiye son yıllarda sağlık turizminde büyük atılım gerçekleştirdi”

Türkiye’nin son yıllarda sağlık turizminde büyük bir atılım gerçekleştirdiğini dile getiren AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da “Ülkemiz, sahip olduğu kaliteli sağlık hizmetleri, ileri teknolojiye sahip sağlık altyapısı ve uygun maliyet avantajlarıyla uluslararası alanda önemli bir sağlık destinasyonu haline geldi” dedi. Dünya genelinde her yıl milyonlarca insanın daha iyi sağlık hizmetleri almak için ülkeler arası yolculuk yaptığını, Türkiye’nin bu talebe başarılı bir şekilde cevap verdiğini belirten Çankırı, “Türkiye, dünyada en çok hasta kabul eden ülkeler sıralamasında ilk 10’a girmiş durumdadır. Dünyada, sağlık turizmi alanında en çok hasta kabul eden ülkeler sıralamasında; Meksika, Hindistan, Tayland, Brezilya, Türkiye, Singapur ilk sıralarda yer alıyor. Sağlık turizminde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla yoğun bir çaba sarf ediliyor. Türkiye, 2023 yılında sağlık turizminde hasta ve gelir açısından önemli bir ivme yakaladı” sözlerine yer verdi.

Geçen yıl yaklaşık 3 milyon kişinin sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye geldiğini aktaran Çankırı, “Bu hastaların bıraktığı gelir ise yaklaşık 5 milyar dolara ulaştı. Bunun yanında kayıt dışı gelirin de 3 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, bu yıl ve önümüzdeki yıllarda sağlık turizmi ve sağlık sistemi ihracatının Türkiye’ye döviz girişi açısından lokomotif sektörlerden biri olacağını ifade etmektedir. Bir milletvekili olarak bu konuda gerekli tüm yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi adına elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” dedi.

Sağlık turizminde vergi düzenlemeleri için yeni adımlar atılmalı
Hükümet, yeni vergi taslağı üzerinde çalışmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasına ilişkin düzenlemeler içermesi nedeniyle reel sektörün önde gelen kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, vergide adaleti ve etkinliği sağlamayı amaçlayan yeni vergi taslağı çalışmasını paylaşacak. Turizmciler de vergi düzenlemesi bekliyor. Vergi düzenlemesinde sağlık turizmine yönelik istisnaların genişletilmesi gerektiğini söyleyen Sanitas SPA & Wellness’ın kurucu ortağı ve Medulux Health&Travel Sahibi, Tügiad Başkan Yardımcısı Dr. Şebnem Akman Balta, sağlık turizminde vergi düzenlemeleri için yeni adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

Vergi kanunlarında sağlık turizminin kapsamlı bir şekilde tanımlanmasının önemli olduğunu aktaran Balta, “Kurumlar ve Katma Değer Vergisi Kanunlarında sağlık hizmetlerinin kapsamı netleştirilmeli. İstisna uygulamasında, hizmeti alanın Türkiye’de ikametgâhının bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli. Yabancı uyruklu ve yurt dışında mukimi olan Türk vatandaşları da istisna kapsamına alınmalı. Yurtdışından gelen hastaların dil ve yol bulma problemi nedeniyle bu hizmetler de indirim ve istisna kapsamına alınmalı” dedi.
“İstisna uygulamasında pasaport istenilmeli”
Yabancı hastaya verilen sağlık hizmetinde istisna uygulanırken pasaport istenildiğini söyleyen Balta, “Bunun yerine sağlık turizmi faaliyetinde bulunan işletmelere sağlık hizmeti verilen yabancının Türkiye de ikametgâhının bulunup bulunmadığına ilişkin MERSİS sisteminden sorgulama yapılarak Türkiye de ikamet etmiyorsa istisna uygulanması daha pratik olacak” diye konuştu.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM