Pazar, Eylül 8, 2024

NATO’da gündem; uluslararası güvenlik

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, ittifakın 75’inci yıl dönümü kutlaması ile başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington’daki zirvede NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Başkanı Joe Biden’ın açılış konuşması yaptı. Stoltenberg, Ukrayna Savaşı’nı gündeme getirerek, NATO olarak Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kazanmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Biden ise Ukrayna’ya hava savunma desteği verileceğini belirterek, “ABD ve ortakları, Ukrayna’ya ilave taktik hava savunma sistemi sağlayacak” ifadelerini kullandı.


Erdoğan’dan terör örgütleriyle mücadele vurgusu

NATO Zirvesi’nde yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Zirvede NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasını tahkim etmek, müttefiklerin imkân ve kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla istişarelerde bulunacağız. Zirveden beklentimiz, müttefiklerin milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifak dayanışmasını ve birlik ruhunu güçlendiren neticelerin elde edilmesidir. Terörle mücadele ve müttefikler arasında savunma sanayisi ticareti önündeki engellerin kaldırılması konusunda Vilnius’ta aldığımız kararların uygulanması bu bakımdan mühimdir” diye belirtti.

Görüşmelerde başta Türkiye ve yakın çevresi olmak üzere dünyada artan terör tehdidine dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyleyen Erdoğan, “Terör örgütleriyle kararlı ve bütüncül bir mücadele yürütülmesi noktasında NATO’nun gayretlerinin artırılması gerektiğinin altını çizeceğiz” dedi.


“Gazze’deki katliamları gündeme taşıyacağız”

NATO Zirvesi’nde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını gündeme getireceklerinin altını çizen Erdoğan, “Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze’de, Filistin halkına yönelik süregiden katliamları gündeme taşıyacağız” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM