Perşembe, Eylül 12, 2024

Turan: Son 10 yılda fakirleştik

TÜSİAD’ın üyeleri, YİK Toplantısı’nda, Bakan Şimşek’ten vergi sisteminde düzenleme, kayıt dışında sıkı denetim, eğitim sisteminin düzelmesi ve tarımın teknolojiyle dönüşmesini talep etti 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “2013’te kişi başı milli gelir 12 bin 582 dolardı. Sonra geriledi, son 10 yılda fakirleştik. 2023 sonunda yeniden 13 bin dolar seviyesine geldik. Biliyoruz ki geride bıraktığımız 10 yılı kaybetmemiş olsaydık, çok farklı bir tabloyu konuşabilirdik. Düşük enflasyon, bütçe disiplinleri, hiç sorunsuz finanse edilebilen cari açık ve stabil bir TL çok daha yüksek kişi başı gelir anlamına gelecekti. Ne gelir dağılımı böylesine bozulmuş olacaktı ne emeklinin satın alma gücü bu kadar düşmüş ne de gençler geleceklerinin yurt dışında arar hale gelmiş olacaktı. Vakit kaybettik. Vakit kaybetmenin bedeli büyük oldu” diye konuştu.


“Vergi yükünün adil dağıtıldığı etkin bir vergi sistemine ulaşılmalı”

Yeniden doğru adımları atmaya başladıklarını dile getiren Turan, “Enflasyonla mücadele sürecini destekliyoruz. Enflasyonla mücadelede başarılı olmak için toplumun tüm kesiminde mutabakat olmalı. Enflasyonla mücadelenin yükünü başkası üstlensin demeyiz, vergi yükünün adil dağıtıldığı etkin bir vergi sistemine ulaşılmalı. Vergi düzenlemelerinin amacına ulaşması için kayıt ile dışılık mücadele sıkılaştırılmalı” dedi.

Ekonomiyi etkileyen her konunun TÜSİAD’ın ilgi alanına girdiğini belirten Turan, “Türkiye enflasyonla mücadele konusunda çok tecrübeli bir ülke. Çünkü çok uzun bir enflasyonist geçmişi var. 2016 sonrası dönemde uyguladığımız hatalı politikalar sonucunda enflasyon performansı kötüleşti. Bu olumsuz süreç 2021 sonrası dönemde daha hız kazandı. Son bir yıldır yeniden doğru para politikasına dönmüş olmamızı çok önemsiyoruz. Enflasyonu yıl sonunda yüzde 40’ın altına çekebilmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.


“Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor”

TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras da “Yeşil dönüşüme duyarlı olmayan şirketlerin rekabet şansı kalmıyor. Yeşil dönüşümü kaçırmamak için hareket etmeli ve uyum kapasitesini artıracak tedbirleri hızla hayata geçirmeliyiz. Aksi halde ciddi zorluklarla karşılaşacağız. Örneğin, tarım. İklim değişikliği, bizi besleyen toprakları tehdit ediyor. Tarıma, teknoloji ve verimlilik bazlı yeni bir yön vermemiz şart. İkinci değişim alanı ise demografi. Hem ülkemiz hem de dünya çok ciddi demografik dönüşümden geçiyor. 2030’da her 6 kişiden biri 60 yaş ve üzerinde olacak. Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor. Türkiye yetiştirdiği nitelikli gençleri başka ülkelere kaptırıyor. Demografik değişimin sektörel etkilerini belirlemeliyiz. Geçen yıl dünyada uluslararası ticareti kısıtlayan önlemler 2 bin 500’ü buldu. Dijital dünyadaki değişim fiziksel dünyayı şekillendiriyor. Hukukun üstünlüğünde yaşadığımız gerileme rekabet gücümüzü zedeliyor. Anayasanın üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermemeliyiz. Yabancı yatırımcıların yargının bağımsızlığa güveni tam olmalı. Kamuoyunda çok tartışılan mülakat sisteminin mevcut hali uygulamadan kaldırılmalı ve yerine iyi tasarlanmış liyakat esaslı bir sistem hayata geçirilmelidir. Dünya ile ancak liyakat esası ile atanmış yetkin ve dürüst kadrolarla rekabet edebiliriz” ifadelerini kullandı.


İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM