Çarşamba, Eylül 18, 2024

Tarihi Agora’da klasik müziğin geleceği parladı

37. Uluslararası İzmir Festivali, dün akşam (11 Temmuz 2024) İzmir Tarihi Agora’da klasik müziğin geleceğinin ne denli parlak olduğunu kanıtlayan unutulmaz bir konsere ev sahipliği yaptı. Genç klasik müzisyenlere güvenilir bir kariyer geliştirme programı ve müzik piyasasında bir yer edinme imkânı sağlamayı amaçlayan ArtLink’in, en iyi bölgesel projesi Camerata Balcanica Ensemble ve genç solistleri harika bir performans yaptı.

Batı Balkanlar’ın en iyi yaratıcı kapasitesini sergileyen, aynı anda farklı etnik özelliklerin sinerjisi aracılığıyla sanatsal mükemmelliği gösteren, hepsini benzersiz bir sanat ifadesi ve karakteristik sıcak Balkan mizacında birleşen Orkestra, şef ve keman virtüözü Andrea Nikolic yönetimindeki konsere, genç neslin önde gelen kemancılarından Laura Llozi’nin Vivaldi’nin Yaz Konçertosu yorumuyla başladı. Ardından 4 yaşından beri keman çalan, ilk konserini 6 yaşında veren 16 yaşında kemancı Lana Zortan, orkestra ve genel sanat direktörü-piyanist Jovanka Visekruna Jankovic eşliğinde Ravel’in ‘Tzigane’ eserini çaldı. Ardından Orkestranın mükemmel Mozart Re Majör Divertimento yorumu geldi. Henüz 6 yaşında girdiği keman yarışmasında Altın Diploma kazanan 17 yaşındaki Milan Koselenec unutulmaz P. Sarasate ‘Zigeunerweisen’ yorumuyla gönüllere taht kurdu. Dragon Suplevski’nin Makedonya Kapriçyosu ve ardından peş peşe gelen Lana Zorjan ve Milan Kostelenec solistliğinde Sarasatte ‘Navara’ ve M. Krečić’in Lana Zorjan’a ithaf ettiği  “In a melting pot” geceyi sonlandırdı. Genç müzisyenlerin büyük başarısını dinleyiciler uzun süren alkışlarla ödüllendirdi.

 İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV), Eczacıbaşı Topluluğunun ana sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İzmir Goethe Enstitüsü, İnstitut français Türkiye- İzmir, İzmir İtalya Konsolosluğu, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile düzenlediği 37. Uluslararası İzmir Festivali, 26 Temmuz Cuma günü Bergama Asklepion Tiyatrosunda yapılacak Fazıl Say & İZBB Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası konseri ile sona erecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM