Pazartesi, Eylül 16, 2024

Kayıt dışı ve usulsüzlüğe ceza yağacak 

TBMM Genel Kurul

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile kayıt dışı faaliyetler ve usulsüzlüğün önüne geçilmesi amacıyla önlemler alınacak

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Kanun teklifiyle, kayıt dışı faaliyetler ve usulsüzlüğün önüne geçilmesi amacıyla önlemler alınacak. Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatlarının tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.


Özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon TL’yi aşamayacak

Düzenlemeyle, başkasına ait kredi kartı ve POS cihazına kullanımında belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak. Bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon TL’yi aşamayacak. Cihazını başkasına kullandıranlar da aynı oranda cezaya tabi olacak. Bazı eylemlerin tekrarında uygulanacak ceza tutarları artırılacak. Fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi hallerinde uygulanan 3 bin 400 TL ceza tutarı 1. tespitte 10 bin TL olarak uygulanacak. Sonraki tespitlerde ceza tutarı artırılacak.


Yurt dışı çıkış harcı 500 TL’ye yükseltildi

Vergi paketiyle yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 TL’den 500 TL’ye yükseltilecek. Söz konusu harç bedeli her yıl yeniden değerleme oranında arttırılacak. Vergi düzenlemesi kapsamında küresel şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kârdan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi alınacak. Kamu özel iş birliği şirketlerinden alınacak vergi ise yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacak.

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu

Vergi paketinde yer alan teklifle en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilecek. Yapılan düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 emeklinin yararlanması bekleniyor. Düzenlemenin bütçeye maliyeti ise 6 aylık dönemde 33 milyar 200 milyon TL olacak. En düşük emekli maaşı alanlara 12 bin 500 TL maaş ağustos ayında ödenecek. Öte yandan temmuz ayı için de 2 bin 500 TL fark ödemesi yapılacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM