Cumartesi, Kasım 23, 2024

Sahte güneş kremlerine dikkat!

Havaların ısınması ve deniz mevsiminin açılmasıyla vatandaşların güneş kremine olan talebi arttı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, vatandaşlara güneş kremlerini eczanelerden almaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Güneş kremlerinin, yurt dışından ithal edilen ve fiyatları yüksek olan ürünler olduğu için internet üzerinden satılan sahte güneş kremlerinin vatandaşlara cazip gelebildiğini aktaran Saydan, “Çok pahalı bildiğiniz bir ürün eğer çok ucuza satılıyorsa orada mutlaka bir sıkıntı var. Sahte güneş kremleri, cilt sağlığı için büyük tehlike oluşturur. Ciltte akne, yağlanma, tahriş ve kanser gibi hastalıklara yol açabilir. Vatandaşlarımız bilmeli ki, eczanelerde sahte ürün olamayacağı için güneş kremlerini de eczanelerden gönül rahatlığıyla alabilirler” dedi.  


“Denetimler sıklaştırılmalı” 

Sahte ürünle gerçek ürünü ayırt etmenin zor olduğunu o yüzden güvenilir kanaldan satın alınması gerektiğinin altını çizen Saydan, “Alınacak ürünün markasına, barkoduna, rengine, kıvamına bakılması önemlidir. Kullandıktan sonra bozuluyorsa, kıvamı kokusu değişiyorsa, kötü koku oluşuyorsa dikkatli olmakta fayda var. Ancak bunların hiçbiri güvenilir kanaldan alınmadıkça sahte ürünün önlenmesi mümkün değil. Eczanelerimizde, Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve denetiminde çalıştığı için asla sahte ürün bulunmaz. Bu yüzden vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalılar, güneş kremi ve dermokozmetik ürünleri mutlaka eczanelerimizden almalılar. Eczane dışında satışı yapılan bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin daha da sıklaştırılarak caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.


“Türkiye’de yıllık 10 milyon kutu güneş koruyucu ürün satılıyor”

Güneş koruyucularının UV ışınlarını emerek, dağıtarak veya yansıtarak cildi koruyan ve sürülerek uygulanan krem, losyon, yağ, sprey veya jel formunda kozmetik preparatlar olduğunu belirten Saydan, “Türkiye’de yıllık ortalama 10 milyon kutu güneş koruyucu ürünleri satıldığı tahmin ediliyor.  Bu ürünlerin geniş spektrumlu olması ve kızılötesi ışınlara karşı da koruma sağlaması gerekiyor. Bu özellikleri barındırmayan ürünler güneşten tam koruyamaz ve ilgili ürünler cilt yaşlanmasına karşı etki, lekelenmeyi önleme, en önemlisi güneş yanığı ve ilerleyen dönemlerde cilt kanseri riskine karşı koruma işlevlerini yerine getiremez. SPF; ‘sun protection factor’  ‘güneş koruma faktörü’ anlamına geliyor. Bu faktör, sayısal olarak 15-50 arasında koruyuculuk etkisi gösterebilir. Sayı değeri ne kadar artarsa koruma da o kadar güçlenecektir” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM