Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi (UDY) (2024-2028) ile İlgili 2024/9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından hazırlanan stratejiye göre stratejinin ana hedefi, Türkiye’nin UDY pastasından aldığı payı nitelikli UDY projeleriyle artırmak ve 2028 yılında yüzde 1,5’e çıkarmak olarak belirlenirken, Türkiye’nin geniş rekabet bölgesine gelen UDY akımlarından da 2028 yılı itibarıyla yüzde 12 pay alması hedefleniyor.
Türkiye, 2003-2023 döneminde UDY girişlerinde önemli bir ivme yakaladı. Toplamda çektiği 262 milyar dolar UDY ile bölgesinde 2. sıraya yerleşti. Çok uluslu firma sayısını 5 bin 600 seviyesinden 80 binin üzerine çıkaran Türkiye, başarılı performansını yeni dönemde de artırarak devam ettirmeyi hedefliyor.
Stratejinin ihtiyaç duyulan nitelikli UDY’leri çekmesi bekleniyor. Strateji geliştirilirken, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma odaklı, ilgili paydaşların katkı ve yönlendirmelerini dikkate alan, veri ve kanıta dayalı bir yaklaşım benimsendi. Yeşil ve dijital dönüşüm gibi fenomenler, UDY akımlarının en önemli belirleyicileri haline geldi. Önceliklendirilen 8 nitelikli UDY alanına uygun yatırım projeleri için hedef odaklı faaliyetler yürütülecek. 8 nitelikli UDY profili, ‘iklim dostu yatırımlar’, ‘dijital yatırımlar’, ‘küresel tedarik zinciri odaklı yatırımlar’, ‘bilgi yoğun yatırımlar’, ‘nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar’, “katma değerli hizmet yatırımları’, ‘nitelikli finansal yatırımlar’, ‘bölgesel kalkınmayı destekleyen yatırımlar’ olarak belirlendi.
Türkiye UDY Stratejisi (2024-2028) ile ülkenin UDY portföyünün nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi amaçlanıyor. Stratejide ortaya konan hedeflere ulaşmak için yatırım gündemini etkileyen küresel eğilimler ve uluslararası yatırımcıların yer seçim kriterleri göz önünde bulundurularak 6 temel politika alanı belirlendi.
Türkiye’nin geniş rekabet bölgesine gelen UDY akımlarından 2028 yılı itibarıyla yüzde 12 pay alması hedefleniyor.
Bu kapsamda stratejide, 6 temadan oluşan bir politika çerçevesi tasarlandı. Bu temalar, ‘yatırım ortamı rekabetçiliği”, ‘yeşil dönüşüm’, ‘dijital dönüşüm’, küresel tedarik zinciri’, ‘nitelikli insan kaynağı’ ve ‘iletişim ve tanıtma’ olarak belirlendi. Devamında ise bu temaların altında toplam 32 politika geliştirildi.
Söz konusu temalar ve bunlar doğrultusunda oluşturulan politikalar tasarlanırken 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere Türkiye’nin diğer temel strateji belgeleriyle uyum gözetildi.
Strateji kapsamında yürütülecek proje ve faaliyetler ise söz konusu 32 politika ile eş güdüm içerisinde tasarlanan yıllık eylem planları çerçevesinde icra edilecek. 2024 yılı eylem planında 81 eyleme yer verildi. Bu eylem planları da UDY paydaşı kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde etkin bir şekilde uygulanacak ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) bünyesinde takip edilecek.