Perşembe, Eylül 19, 2024

Batı Anadolu Grubu, 40 milyon $ yatırım hedefliyor

Candaş, yıllık toplam 5,8 milyon ton çimento ve 4,3 milyon ton klinker kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en büyük kapasitesine sahip üreticisi olduklarını belirtti

İzmir’in köklü sanayi gruplarından Batı Anadolu Grubu, hissedar ve yönetim yapısı değişimiyle hızlı büyümeye imza attı. 2021 yılında 217 milyon dolar olan konsolide cirosu 2023’te 480 milyon dolara yükselen Batı Anadolu Grubu, önümüzdeki dönemde yatırımlarla büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. Yönetim değişikliği sonrası Batıçim Batı Anadolu 2023 yıl sonunda konsolide bazda, 6 yıl sonra ilk kez 2 milyar 55 milyon TL net kâr elde etti. Batısöke Çimento da 2023 yılını 7 yıl sonra ilk kez kârlı kapattı ve 872,5 milyon TL kâr açıkladı. İzmir’in en eski ve köklü sanayi gruplarından olan Batı Anadolu Grubu, finansal yapısındaki iyileşme sonrası önümüzdeki dönemde 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor. 


“Kârdan çok şirketlerimizdeki verimlilik daha önemli”

Grubun hedeflerini ve yatırım planlarını paylaşan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş “Grubumuzun amiral gemisi Batıçim Batı Anadolu Çimento, 6 yıl sonra 2023 yıl sonu bilançosunda ilk kez konsolide bazda 2 milyar 55 milyon TL, Batısöke Çimento da 872,5 milyon TL ile 7 yıl sonra ilk kez net kâr açıkladı. Çimentoda ve betonda Ege’nin lideri olan grubumuz eskisinden daha güçlü. Yeni dönemde 40 milyon doların üzerinde yatırım planlıyoruz” dedi. Yönetime geldiklerinden bu yana işletme sermayesini güçlendirdiklerini belirten Candaş, “Borçluluk oranı yüksek, faaliyetleriyle ilgili çeşitli söylentilerin arttığı Batı Anadolu Grubu’nda üç yılda başarı hikayesi yazdık. Batıçim ve Batısöke başta olmak üzere grubumuz konsolide bazda kârlı bir yapıya geçerken verimli hale geldi, çalışanlarımızın memnuniyeti ve güveni arttı. Tabii ki bu başarı borsada da şirketlerimizin hisse senetleri performansına yansıdı ve yatırımcılarımız memnun oldu. Çalışanlarımız, bölgemiz ve Türkiye ekonomisi için önemli olan köklü geçmişe sahip bu grup eskisinden daha güçlü. Geleceğe güvenle bakmanın gururunu yaşıyoruz, kârdan çok şirketlerimizdeki verimlilik bizim için daha önemli” diye konuştu.


Grubun cirosu 480 milyon dolara ulaştı

İstanbul Borsası’nın en eski şirketlerinden de olan Batıçim ve Batısöke, 2021 yılı ve daha öncesinde kullandığı döviz bazlı kredilerden ve dövizin yükselmesi nedeniyle bilançolarında zarar açıklamıştı. Son üç yıllık dönemde borçluluk oranı düşen şirketlerin finansal yapısı güçlendi. Kârlı ve verimli yapıya geçen şirketler, şimdi yeni yatırımlarla büyümeye odaklandı. Yönetim değişimiyle artan verimlilik ve azalan borçlarla grubun 2021 sonunda 217 milyon dolar olan konsolide cirosunun, 2023 yılı sonunda 480 milyon dolara ulaştığını belirten Candaş, “İki yılda dolar bazında iki kattan fazla büyüdük. Ciromuzun dağılımına baktığımızda da yüzde 54’lük pay, grubun amiral gemisi iki şirketten, Batıçim ve Batısöke Çimento’dan geliyor. Yurt içinde ve dışındaki yatırımlarla bölge ve ülke ekonomisine katkımızı daha da artırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.


“2024’te borçluluk yapısını azaltmayı hedefliyoruz”

Önceliklerinin borçluluk oranını en düşük seviyeye indirmek olduğunu vurgulayan Candaş, “Batısöke Çimento’da sermaye artırımına gitmeyi ve şirketimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2024’te borçluluk yapısını azaltma hedefimize eriştikten sonra 2025 yılından itibaren şirketlerimiz için her şeyin çok daha farklı olacağını öngörüyoruz” dedi. Yeni yatırımları gündemlerine aldıklarına dikkat çeken Candaş, “Bizim gibi sanayi gruplarında yatırım durmaz. Bizim güçlü kaslarımızı daha da güçlendirmeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar arasında Batısöke Çimento’da atık ısıdan elektrik üretim tesisi, iki fabrikamızda da atıktan türetilmiş yakıt yakma üniteleri yatırımları ve Batı Limanda kapasite artırımına yönelik yatırımlar yer alıyor. İhracat konusunda da fırsatları değerlendiriyoruz, KAP açıklaması ile duyurduğumuz, Aliağa Bölgesinde çimento öğütme ve paketleme tesisi yatırımına yönelik ÇED süreci tüm hızıyla devam ediyor” sözlerine yer verdi.

Batı Anadolu Grubu’nun yatırım planları içerisinde yer alan diğer bir şirket de 2006’da gruba dahil edilen Batıliman. Grubun gelecek planları içinde Batıliman’ın önemli bir yeri olduğunu belirten Candaş, “Batıliman büyümeye açık. Cirosunun yüzde 80’ini grup dışı şirketlerden sağlıyor. Limanın derinliği büyük gemilere uygun. Dünya ticaretinin yüzde 83’ü deniz yoluyla yapılıyor. Limana vinç yatırımı ve yeni depo elemanları eklemeyi, rıhtımla iskele arasındaki boşluğu doldurmayı planlıyoruz” diye konuştu.


Yıllık 90 milyon dolar ihracat yapıyor

Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarının limanlara yakınlığı, Akdeniz havzası ve Atlantik okyanusu hattındaki pazarlarda gruba rekabet avantajı sunuyor. Yıllık toplam 5,8 milyon ton çimento ve 4,3 milyon ton klinker kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en büyük kapasitesine sahip üreticisi olduklarını belirten Candaş, “Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği’nin verilerine göre 2023 yılında hem iç satışta hem de ihracatta Ege Bölgesi’nin en fazla satış yapan üreticisi konumunda yer aldık. Toplam ciromuzun yaklaşık 90 milyon doları ihracat gelirinden oluşuyor. Grubumuzun ithalatı yaklaşık 40 milyon dolar. Türkiye birçok sektörde cari açık verirken biz cari fazla veriyoruz. Türkiye çimento sektöründeki iç satışta pazar payımız yüzde 4’ün, ihracatta ise yüzde 8’in üzerinde” ifadelerini kullandı. 


Yıllık 90 milyon dolar ihracat yapıyor

Mayıs ayında ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımlayan Batı Anadolu Grubu, alternatif yakıtlar kullanarak karbon emisyonunu azaltıyor. Emisyon azaltmaya yönelik alternatif hammadde ve alternatif yakıt konusunda çalışmalarını sürdüren grup, Atık Yönetim Müdürlüğü oluşturdu. Sürdürülebilirliğe ayrıca önem verdiklerinin altını çizen Candaş, şunları söyledi: “Alternatif hammadde kullanımını yani katkılı çimento üretimimizi daha da artırmak istiyoruz. Bu konu önemli, çünkü üründeki emisyonu azaltmaya yönelik olarak sektörümüzle ilgili yayınlanan tebliğe göre kamu ihalelerinde klinker oranı 0.80’e düşürülecek. Bu ayrıca Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesi açısından da önemli. Biz yıllardır katkılı çimento üretimi yapıyoruz. Hedefimiz katkılı çimento üretim kapasitemizi daha da artırmak, klinkerin payını düşürmek.”

Sürdürülebilirlik faaliyetlerinin önemli bir ayağını da alternatif yakıt konusunun oluşturduğunu belirten Candaş, “Bugüne kadar Batıçim fabrikalarında yüzde 5 dolaylarında alternatif yakıt kullanımı varken, biz yeni yapılanmayla organize olarak, atıktan türetilmiş alternatif yakıt ikame oranımızı yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkardık. Bu oranı önce yüzde 30’a, ardından yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz. Ayrıca güneş enerjisi yatırımları da planlarımız arasında yer alıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM