Cumartesi, Eylül 21, 2024

Karayolları Genel Müdürlüğü’nden cezalı geçişlerde yeni düzenleme

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından ‘Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyolları ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ 31 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımladı. Buna göre, geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere ceza uygulanmayacak. Ancak ödemesiz geçiş tarihini izleyen 45 gün içinde, idari para cezasının tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın, geçiş ücreti ile birlikte geçiş ücretinin bir katının idari para cezası olarak ödenmesi halinde idari para cezası bir kat verilmiş sayılacak ve bu ceza için ayrıca tebligat yapılamayacak.

Bu takdirde idari para cezasında  indirim hükmü uygulanmayacak. Ödemesiz geçiş ücreti bedelinin ödenmesinden araç sahibi sorumlu olacak. Cezalı geçiş yapan gerçek kişi hüviyetindeki araç sahibinin ölmesi durumunda varislerinden sadece cezasız geçiş ücreti tahsil edilecek.  Bu uygulamada araç sahibinin ölüm raporu da evraka eklenecek. 

Öte yandan Bakanlar Kurulu Kararı ile geçiş ücreti muafiyeti verilenler hariç, tüm araçlar ücrete tabi olacak. İbaresinde Bakanlar Kurulu kararı Cumhurbaşkanlığı olarak değiştirildi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM