Perşembe, Eylül 19, 2024

Rekabet Kurumu’ndan Hattat Traktör’e 20.7 milyon TL ceza 

Rekabet Kurumu

Rekabet Kurumu (RK) traktör üretim ve pazarlama sektöründe faaliyet gösteren 10 teşebbüs hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlandığını internet sitesi üzerinden bildirildi. Açıklamada, AGCO Tarım Makineleri Ticaret Ltd. Şti. (AGCO), ARGO Tractors Turkey Traktör San. ve Tic. Ltd. Şti. (ARGO), Başak Satış Pazarlama ve Yatırım A.Ş. (Başak), Erkunt Traktör Sanayii AŞ (Erkunt), Hattat, IPSO Tarım A.Ş. (IPSO), Kubota Turkey Makine Ticaret Ltd. Şti. (Kubota), Same Deutz Fahr Traktör San. ve Tic. A.Ş. (SDF), Tümosan Motor ve Traktör Sanayi AŞ (Tümosan) ve Türk Traktör ve Ziraat Makinaları A.Ş. (Türk Traktör) hakkında, bayilerin pasif satışlarını kısıtlamak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edildiği iddiasıyla ön araştırma açıldığı anımsatıldı.

Soruşturma sürecinde AGCO, Başak, Erkunt, Hattat, IPSO, Kubota, SDF ve Tümosan tarafından, soruşturma konusu iddialar ile bağlantılı endişeleri bertaraf etmek amacıyla taahhüt başvurularında bulunulmuş olup Kurul tarafından söz konusu taahhütler kabul edilerek adı geçen teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma sürecinin taahhüde konu rekabetçi endişeler bakımından sonlandırılmasına karar verildiği bildirildi. 

Soruşturma süresinde Rekabet Kurumu’nun 18 Temmuz 2024 tarihli kararı kapsamında, AGCO, ARGO, Başak, Erkunt, Hattat, IPSO, Kubota, SDF, Tümosan ve Türk Traktör hakkında rekabeti kısıtlayıcı bir bilgi değişimi ve anlaşma içerisinde olmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’u ihlal etmediklerine ve idari para cezası uygulanmasına yer olmadığına, Hattat için ise nihai satış noktalarında yeniden satış fiyatının belirlenmesi suretiyle 4054 sayılı Kanun’un ilgili maddesinin ihlal edildiğine, bu nedenle 20 milyon 675 bin 810,53 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verildiği belirtildi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM