Cuma, Eylül 20, 2024

Turizm esnafı, Yunan adalarına tatil süresinde değişiklik istiyor

Son zamanlarda Yunan adalarının Türkiye ile kıyasla daha ucuz olduğuna dair yapılan algı çalışmaları, turizm sektörüne olumsuz etkiledi. Yunanistan’da tatil imkanlarının kolaylaşması ve artan maliyetler nedeniyle, otel doluluk oranları ve harcama miktarları istenilen seviyede ulaşmadı. Marmaris Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Mehmet Ayyıldız, Türk turistlere Yunan adaları için verilen 7 günlük tatil süresinin 3 güne veya daha az süreye indirilmesini ya da günü birlik vizesiz giriş çıkış izninin verilmesini istediklerini söyledi. Burada atılacak adımın turizm esnafı için büyük bir önem arz ettiğini aktaran Ayyıldız, “Bizler hiçbir zaman hiç kimsenin tatil özgürlüğüne engel olmak istemeyiz, ancak şunu da belirtmek isteriz ki, turizm esnafına bu kadar kolay zarar verilmemeli” dedi.


“Türkiye daha uygun fiyatlar sunuyor”

Yunan adalarında ve Türkiye’de bazı bireysel ve istisna örneklerinin genişletilerek tüm ülkeye yayılmasının doğru bulmadıklarını belirten Ayyıldız, “Özellikle “Beş tane mezeye 60 euro ödedim” gibi söylemler sıkça duyuluyor. Ancak, 65 euro’nun TL karşılığında yaklaşık 2 bin 500 TL olduğunu göz önünde bulundurursak, meze başına 500 TL ödendiği anlamına gelir. Oysa bugün Marmaris’te bir mezeyi 250-300 TL’ye yiyebilirsiniz. Konaklama ücretleri açısından da Yunanistan, Türkiye’den yaklaşık yüzde 20 daha pahalı. Yeme içme sektöründe ise Türkiye’nin Yunanistan’dan yüzde 10-15 daha uygun fiyatlar sunduğunu görüyoruz. Türkiye’de de bir lahmacunun bin TL olduğu haberleri, sanki Türkiye’nin her yerinde bu fiyatın uygulandığı izlenimini yaratıyor. Ancak bu fiyatlar yalnızca belirli birkaç mekanda geçerli. Ülkemizde yüksek enflasyon yaşandığını biliyoruz. Bu durum fiyatlara yansıyor ve doğal olarak esnafın menülerine de yansıyor. Fiyat artışlarının sorumlusu olarak esnafların gösterilmesi bizi üzüyor. 2023 yılı ile 2024 yılı fiyatlarını karşılaştırdığımızda muhakkak farklar var. Yapılan zamlar, ülkemizde yaşanan yüksek enflasyonun bir sonucu. Devletimizin aldığı tedbirlerle birlikte enflasyonun yükselişi yavaşlayacak, fiyatlar dengeye oturacak ve hem esnafların hem de turistlerin yaşadığı fiyat artışlarından kaynaklanan endişeler sona erecek” diye konuştu.


“Yerli turistin tatil süresi kısaldı” 

2024 yılı temmuz ayına bakıldığında 2023 yılına kıyasla yerli turist oranında yüzde 30-40 arasında bir azalma tespit edildiğini belirten Ayyıldız, “Bu azalmanın en büyük nedenleri arasında Yunan adalarına olan ziyaretlerin artması ve ülkemizdeki enflasyonun etkisi bulunmaktadır. Yerli turistlerin tatil sürelerinin de kısaldığı görülüyor. Eskiden 10 günlük tatil yapan bir yerli turist, artık 3-5 günlüğüne tatile geliyor. Yunan adalarına Türkiye’den giden yerli turist sayısında yüzde 70’lere varan bir artış tespit edildi. Turizm esnafları olarak, Yunanistan’a gidiş gelişlerin bu kadar kolay olmasına karşıyız çünkü bu durum turizm sektörüne büyük zarar veriyor. Yunan adalarına yapılan tatillerin, vize ve ulaşım masrafları eklendiğinde aslında abartıldığı kadar ucuz olmadığını fark eden turistler ile bu furyanın sona ereceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.


Turizm esnafı yüzde 30-40 zararda 

Şu anda turizm bölgesindeki esnafın sezonun ortasında olmasına rağmen yüzde 30-40 oranında zarar ettiğini de belirten Ayyıldız, “Bu zarar, sezonun bitmesine az bir süre kaldığı için kolayca telafi edilebilecek bir oran değil. Umuyoruz ki bu yüzde 30 veya yüzde 40’lık azalma oranı, geçen yıla göre daha da artmaz. Bu oranın artması demek, bacasız sanayi dediğimiz turizm sektörünün bitmesi demektir. Turizm sektörü biterse Türkiye’de istihdam biter; turizm sektörü biterse Türkiye’nin ekonomisi biter, turizm sektörü biterse Türkiye ekonomisinin canlanma düşüncesi olumsuz sonuçlanır; turizm sektörü para kazanamazsa Türkiye ekonomisindeki hareketlilik sona erer; devletimizin en büyük gelir kaynaklarından biri olan vergi geliri azalır” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM