Cuma, Eylül 20, 2024

“Yeşil enerji dönüşümünün finanse edilmesi çok önemli”

osblerde yeşil enerji

AFD, önümüzdeki dönemde ise öncelikle doğal afetler karşısında dayanıklılık ve Avrupa Yeşil Mutabakatına uyuma odaklanan projeleri desteklemeyi hedefliyor

Türkiye’de 20. Yılını kutlayan Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), 2004 yılından bu yana çevresel ve sosyal etki yaratan projelere 5 milyar euro kredi sağladı. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin (TÇÜD) günlük bülteninde yer alan bilgilere göre, iklim sorunları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi, finanse edilen tüm projelerin merkezinde yer aldı. AFD, önümüzdeki dönemde ise öncelikle doğal afetler karşısında dayanıklılık ve Avrupa Yeşil Mutabakatına uyuma odaklanan projeleri desteklemeyi hedefliyor. 

AFD Grubu CEO’su Remy Rioux, “Türkiye’nin jeopolitik konumu çok önemli. Kalkınma bankaları olarak, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma finansmanında deneyimlerimizi paylaşarak finans sisteminin dönüşümünü hızlandırabiliriz. Türkiye 2021 yılında Paris Anlaşması’nı onayladı. Türk yetkililer, bir yandan para ve bütçe politikaları, diğer yandan yeşil dönüşümü yönetmenin zor olduğunu ifade ediyorlar. Bu süreçte, iki konu çok önemli. Birincisi deprem sonrası zarar gören bölgelerin yeniden inşası, ikincisi ise yeşil dönüşüm. Türkiye’nin yeşil gözlüklerini takması gerekiyor. Türkiye’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjilerin payı oldukça önemli, ama fosilin payı da öyle. Yeşil enerji dönüşümü politikalarının benimsenmesi ve bu sürecin finanse edilmesi çok önemli. Türkiye bu konuda oldukça farkındalık sahibi ama bu dönüşüm her zaman kolay değil. Biz, sürdürülebilir kalkınmaya fayda sağlayacak tüm yenilikleri destekliyoruz” diye konuştu.


“Daha yeşil bir finans sistemi için 3,2 milyar euro yatırım”

AFD’nin Türkiye’deki faaliyetleri dört temel alan etrafında şekillendiğini belirten Rioux, “Bunlar; bölgesel ve toplumsal yeniden yapılanma ve dayanıklılığın desteklenmesi; küresel iklim sorunlarına duyarlı finansman, yeşil ve kapsayıcı bir ekonomiye geçişin desteklenmesi ve kadın haklarının ve istihdamın güçlendirilmesi olarak sıralanıyor. 2020 yılından bu yana desteklenen projelerin yüzde 86’sı iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması veya bu etkilere uyum sağlanması açısından önemli bir etkiye sahip. Projelerin yüzde 76’sı ile toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi hedefledi. 2020- 2023 yılları arasında 130 binden fazla genç Expertise France tarafından desteklenen mesleki eğitim programından faydalandı. Daha yeşil bir finans sistemi için 3,2 milyar euro yatırım gerçekleştirildi. Öte yandan ulaşım sektörüne önemli destek verildi: Bu kapsamda, 8 metro/tramvay hattı; 90 kilometre ray döşenmesi ve 93 istasyon inşa edilmesi için finansman sağlandı” ifadelerini kullandı.


“Finans sistemi dönüşüyor”

Finans sisteminin dönüştüğünü aktaran Rioux, “Finans piyasaları derinlik kazanıyor. Artık yeni finansman mimarilerinden bahsetmemiz gerekiyor. Bugün kalkınma bankaları küresel yatırımları yüzde 15’ini oluşturuyor. Önemli olan geri kalan yüzde 85’i nasıl dönüştüreceğimiz. Burada önemli olan verilen kredi miktarından çok, yaratılan etki. Kaç kız çocuğu okula gitmeye başladı? Kaç metrekare ormanlık alan korundu? Cevap verilmesi gereken önemli sorular bunlar. Paris Anlaşması’nda finans müzakerecileri arasındaydım. 2015 yılından bu yana 9 yılı geride bıraktık ve önemli bir ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum. Umudu kaybetmemek gerekiyor. Yeşil dönüşüm, fırsatları da beraberinde getiriyor. Daha iyi bir düzene geçmek için bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor. Siyasi, stratejik, jeolojik gerilimler artıkça iş birliğinin önemi de artıyor. Savaş iklim krizini tetikliyor, sera gazlarını artıyor, ama iklim krizi ile mücadele edemezsek o da bir savaş nedeni olabilir, çünkü insanların hayatını çok fazla zorlaştırıyor” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM