Salı, Eylül 17, 2024

İş Sağlığı ve Güvenliği Gerçekleri Serisi/Bölüm -3

(İSG Hizmetleri ve OSGB’ler)

İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri resmi kuruluşlar Ortak Sağlık ve Güvenlik birimleridir (OSGB). Uzman, hekim ve iş yeri hemşiresi görevlendirmeleri bu OSGB’ler tarafından yapılır. Yasal mevzuat, İSG hizmetleri ile ilgili OSGB’lerin, iş güvenliği uzmanlarının, hekimlerin ve hemşirelerin sınırlarını kesin ve net bir şekilde belirlemiştir. Bu sınırlar ise herhangi bir işletmenin İSG anlamında ve teknik konular özelinde eksiklerini ve yanlışlarını tespit etmek etrafında şekillenmiştir.

Mevzuat bu anlamda herhangi bir OSGB’den yahut iş güvenliği uzmanından istemiş olduğu şeyleri çok net tarif etmiş ve bu tarifi İZLEME, TESPİT ETME ve ÖNERİDE BULUNMA üçgeniyle formüle etmiştir. Bu üç kavramdan da anlaşılacağı üzere bu formülasyonda fiili ve fiziki hiçbir aksiyon söz konusu değildir! Hiçbir iş güvenliği uzmanı bir çalışana şunu buradan al şuraya koy dahi diyemez!
Neden?
Çünkü icra anlamında hiçbir yetkisi ve sorumluluğu yoktur!

Sadece öneride bulunma yetkisi vardır.
Peki, sizce bu formülasyondan doğan koordinasyon, organizasyon ve icra görevlerini kim yerine getirecek? Tam da burada önümüzde çok önemli iki tane kavram durmaktadır. “Yönetim ve Yönetici…” İSG faaliyetlerinin yürütülmesi için bir yöneticiye ve bir yönetim modeli ile planına ihtiyaç vardır.

OSGB’ler şirketlerin kapısına durduklarında ne diyorlar?
Biz sizin bütün İSG süreçlerinizi üstleneceğiz. Demiyorlar; “biz sadece tespit ve öneri ile mükellefiz; bundan fazlasını yapamıyoruz. Sizin bu işleri yönetecek ayrıca birine/birilerine ihtiyacınız var” diye…

Senin sorumluluğun işletmenin eksiklerini bildirmek; onları düzeltmek için planlama yapmak, sistem kurmak ve yönetmek değil ki… Zaten bunları yapabilecek kişiler de OSGB’lerde bulunmaz. OSGB’ler yalnızca belgesini kullanıp şirketlere atama yapabileceği kişileri istihdam ederler. Şirketlerin İSG süreçlerini yönetecek İSG yöneticilerini istihdam etmezler. Çünkü onu satmak zordur! Anlayan anladı ne demek istediğimi…

Hiçbir OSGB’nin, verdiği temel hizmetler ile herhangi bir işletmenin İSG süreçlerini baştan aşağı ele alıp o işletmeyi zirveye çıkartması mümkün değildir. OSGB’ler bu durumu işletmelere söylemezler. Paket hizmet ile tüm İSG süreçlerini halledeceklerini söylerler. Halledebilirler mi? Mümkün değil. İşletmenin fiziki anlamda birkaç eksiğini tespit etmenin adı iş sağlığı ve güvenliği midir? İşletmenin organizasyonel sorunları direkt İSG ile ilgili çıktılar verir. İşletmenin yönetim yapısı ve karar verme merkezleri İSG ile bir konudur. Görev tanımlamaları ve rol boşlukları da öyle…

Güvenlik süreçlerine kim liderlik edecek?
Politikayı kim belirleyecek ve işletecek?
İSG sistemlerini kim kuracak?
Denge/denetim mekanizmalarını kim kuracak?
Çalışanların İSG süreçlerine entegrasyonunu kim sağlayacak?
İşleri kim, kime delege edecek?
Güvenlik iletişimini kim, nasıl yürütecek?
OSGB mi yapacak bunları?

Komik olmayın…

Murat Çağlar

Diğer Yazarlar