Pazartesi, Eylül 16, 2024

Yunanistan’daki yangınlar Atina’ya doğru ilerliyor

Yangının kontrolden çıkması nedeniyle, Yunan yetkilileri Atina’nın banliyölerine ulaşan alevler nedeniyle binlerce sakini tahliye etmeye karar verdi


NAZ TÜKEL

Yunanistan’da pazar öğleden sonra, Atina’nın yaklaşık 35 kilometre kuzeydoğusunda başlayan yangınların alevleri 25 metreyi aştı. Yangınların büyük bir kısmı söndürülmüş olsa da Yunan yetkililer, sıcaklıkların 40 dereceye ulaşmasıyla yüksek alarmda kalmaya devam ediyor.

Yunanistan Ulusal Gözlemevi’ne göre zarar gören arazi 10 bin hektara kadar ulaştı. Zarar gören alan büyürken, Atina’nın banliyöleri de dahil olmak üzere düzinelerce bölge tahliye edildi ve binlerce sakin evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias yaptığı açıklamada, yaklaşık 27 yangın uzmanı ekibi, 670 itfaiyeci, 180’den fazla itfaiye aracı ve 32 uçak kullanarak alevleri kontrol altına almaya çalıştıklarını belirtti.

Rüzgarın; yangının hızla yayılmasına ve ağaçlardan yanan çam kozalaklarını taşımasına neden olmasıyla, itfaiye hizmetleri yeni yangınlar çıkma ihtimali nedeniyle önümüzdeki günlerin son derece tehlikeli olduğunu belirtti.

Atina Ulusal Gözlemevi’ne göre, Yunanistan bu yıl sıcaklıkların 2,5 derece artmasıyla birlikte ülkede kaydedilen en sıcak yazını yaşadı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM