Perşembe, Eylül 12, 2024

İzmir’in yangınla imtihanı

     İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkiinde 15 Ağustos akşam saatlerinde çıkan     
                    orman yangını sanayi sitesine sıçradığı için birçok köy ve kasaba boşaltıldı                  

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkiinde 15 Ağustos akşam saatlerinde orman yangın çıktı. Yamanlar bölgesindeki yangına havadan ve karadan söndürme çalışmaları sürerken; yangın sanayi sitesine sıçramıştı. Birçok köy ve kasaba boşaltıldı. Şiddetli rüzgârın etkisiyle büyüyen, ev ve iş yerlerine sıçrayan orman yangınının ardından açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, alevlerin şehirden uzaklaştığını ve tehlikenin kalmadığını bildirdi.

Yurt genelinde meydana gelen 72 yangından 69’unun kontrol altına alındığını söyleyen Yumaklı, “Aydın, Didim ve İzmir Ödemiş’in kontrol altında olduğunu söylemek istiyorum. Aktif olan yangınlardan, Bolu Göynük yangınının da enerjisi düşürüldü. Hem arazi yapısının çok sarp olması, dik yamaçlar, kanyonlar olması sebebiyle hava araçlarımızın ve karadan arkadaşlarımızın müdahalesi zorlukla yürüyor. Başka bir yangın da Karabük Ovacık’ta. Buranın da enerjisi düşürülmüş vaziyette. Üçüncü yangın, içinde bulunduğumuz şu anda İzmir Yamanlar. Sancaklı Köyü yakınında burada da yine dik vadiler ve özellikle sarp bir alan var. Oraya hava araçları müdahale edemiyor. Karadan arkadaşlarımız müdahaleleri yaptılar. Şehri ilgilendiren herhangi bir husus kalmadı. Duman var ve küller geliyor. Bu dumanın bir bölümü hemen bu yakındaki Büyükşehir Belediyesinin çöp aktarma tesisiyle alakalı, onların dumanı geliyor şehre. Yangınla ilgili şehri tedirgin edecek herhangi bir husus söz konusu değil. Etkilenen kırsal ve açık alanlar var. Orman alanından bahsetmiyorum. Komple etkilenen alan yaklaşık bin altı yüz hektar civarı” ifadelerini kullandı.


“Sadece ilgili kişilerin ve valiliklerin açıklamalarını baz alın”

Yangının yanı sıra dezenformasyonla da uğraştıklarını aktaran Yumaklı, “Burada herhangi bir yerleşim yeri tehdidi ya da bizimle aynı dünyayı paylaşan canlıların maalesef etkilenmesinin dışında herhangi bir can kaybımız yok. İzmir’de soğutma çalışmaları devam edecek. Biraz süre alabilir. Ancak dediğim gibi yangın anlamında ya da çok olağanüstü meteorolojik oluşum olmadığı herhangi bir boşluk yok. Gece boyu hem yangınlarla mücadele ederken hem de bir organize kötülükle mücadele ediyoruz. Anlayabilmiş değiliz. Uluslararası çağrılar var. Ya hep söylüyoruz bizim uluslararası çağrıyı gerektirecek herhangi bir hususumuz yok. Bu neden yapılıyor panik mi oluşturmak için. Sadece ilgili kişilerin ve valiliklerin açıklamalarını baz alın” diye konuştu.

Orman yangınları çıkmaması için herkesten gerekli hassasiyeti göstermesini isteyen Yumaklı, “Burada çok düşük nem, yüksek sıcaklık ve şiddetli rüzgar adeta yanmak için sebep arayan ortamlar oluşturuyor. Lütfen bizler de gerekli ihtimamı, hassasiyeti gösterelim. 15 Eylül’e kadar bizim alarm durumumuz devam ediyor” dedi.

İzmir’de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilendi

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, İzmir’deki orman yangınlarından 78 kişinin etkilendiğini, 29 kişinin ise tedavisinin devam ettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İzmir’de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilendi. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirildi” ifadelerine yer verildi.

İzmir’deki yangın bölgesine 2 bin 489 personel sevk edildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir, Manisa, Bolu ve Aydın’da çıkan yangınlar nedeniyle 3 bin 971 kişinin tedbir amacıyla tahliye edildiğini bildirdi. 17 Ağustos Cumartesi günü açıklanan verilere göre, İzmir’de yangın nedeniyle ise bölgeye 2 bin 489 personel ve 258 araç ile 604 iş makinesi sevk edildi. Yangının yerleşim yerlerine yakın olması sebebiyle 8 farklı yerleşim yerinde 900 kişi ise tedbir amacıyla tahliye edildi. AFAD’ın açıklamasına göre olası can kayıplarının önüne geçmek için yangınlara yakın yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlar, güvenli alanlara tahliye edildi. Buna göre İzmir’de bin 430, Manisa’da bin 475, Bolu’da 516 ve Aydın’da 550 kişi güvenli alanlara tahliye edildi.


“Evlerine giremeyen yurttaşlar için Zühtü Işıl Spor Salonu’nu açtık”

Örnekköy TOKİ konutlarında 10 katlı bir binanın çatısının ve üst katının sıçrayan kozalak nedeniyle alev aldığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Ekiplerimiz hemen binayı tahliye etti ve yangını söndürdü. Diğer binalarda sorun yok. Yaralı bir vatandaşımız, can kaybımız yok. Evlerine giremeyen yurttaşlarımız için Zühtü Işıl Spor Salonu’nu açtık. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı kumanya ve içecek desteği sağlıyor. Yangını kontrol altına almak ve yaraları sarmak için 700’ün üzerinde personelimiz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimleriyle var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM