Çarşamba, Eylül 18, 2024

TBMM’deki kavga dünya basınında

Cuma günü TBMM’de çıkan yumruklu kavga yabancı basında geniş yer edindi


NAZ TÜKEL

Geçtiğimiz cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) Genel Kurul’da çıkan yumruklu kavga dünya basınına da yansıdı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağırısıyla, Gezi Parkı davası nedeniyle hapse giren ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay için özel oturum toplandı. Oturumda çıkan kavgada Alpay Özalan, yerinden kalkarak Ahmet Şık’a saldırdı. Partiler arasında çıkan bu yumruklu kavga dünya basınında da manşet oldu.

EuroNews haberi ‘Türk milletvekilleri hapisteki meslektaşlarıyla ilgili tartışmada kanlı kavgaya tutuştu’ başlığıyla yayınlarken TBMM’de fiziksel kavgaların sıkça yaşandığını ve bu kavganın iktidar partisinin “terör örgütü” ilan edilmesinin ardından patlak verdiğini vurguladı.

‘Türk milletvekilleri, hapisteki muhalif milletvekiliyle ilgili tartışma sırasında kavga etti’ başlığıyla haberi ve kavga görüntülerini yayınlayan Reuters, iktidardaki AKP milletvekillerinin kürsüdeki Ahmet Şık’a yumruk atmak için kürsüye yürüdüğünü belirtti. Onlarca kişi daha arbedeye katıldığını ama bazıları diğerlerini tutmaya çalıştığını söyleyen Reuters, konuşmacı kürsüsünün beyaz basamaklarına kan sıçradığını da vurguladı. New York Post ise, Reuters’ın haberini okuyucusuyla paylaştı.

Fox News ise haberi ‘Türkiye parlamentosu, hapisteki muhalefet lideri yüzünden kaotik, kanlı bir kavgaya sürüklendi’ başlığıyla paylaşmayı tercih etti. Meclisin, muhalefet partisinden bir üyenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisini “terör örgütü” olarak nitelemesinin ardından cuma günü kaosa sürüklendiğini belirten Fox News, kadın milletvekilinin arbede sırasında vurulduğunu ve parlamento kürsüsüne kan sıçradığını da ekledi.

Kavganın görüntülerini yayınlayan BBC, görüntülerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) sol görüşlü Milletvekili Ahmet Şık’ın kürsüde konuşma yaptığı sırada iktidardaki AK Parti Milletvekili Alpay Özalan’ın yaklaştığı ve ona tokat atmaya çalıştığını belirtti.

Bir milletvekilinin iktidardaki çoğunluğu ‘terörist’ olarak adlandırmasıyla başlayan kavga sonrasında personel, zemindeki kan lekelerini temizlemekle meşgul olduğunu vurgulayan The Guardian, haberi ‘Türkiye parlamentosu, onlarca milletvekilinin yumruklu kavgaya karışmasıyla kaosa sürüklendi’ başlığı altında paylaştı.

‘TBMM, tutuklu muhalif siyasetçi nedeniyle yapılan toplantıda yumruklu kavgaya tutuştu’ başlığyla haberi paylaşan SkyNews, Türkiye İşçi Partisi’nden muhalif siyasetçi Can Atalay, 2013 yılında ülke çapında protesto gösterileri düzenleyerek hükümeti devirmeye çalıştığı iddiasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Kavga, sadece basında değil, aynı zamanda sosyal medya da büyük ilgi gördü. Yabancı medya tarafından hem X hem de Instagram gibi sosyal mecralarda paylaşıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM