Çarşamba, Eylül 18, 2024

Altın parlıyor, bakır değer kaybediyor

Altın külçe satış piyasa

Ekonomik belirsizlik ortasında kalan yatırımcılar, güvenli liman arayışlarında altına yöneliyor


NAZ TÜKEL

Altın fiyatları, yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmesiyle yeni rekor seviyelere ulaştı. Bu artış, faiz oranlarının düşeceğine dair beklentiler ve artan ekonomik kaygılarla tetiklendi. Öte yandan, bakır gibi baz metaller ise Çin’deki durgun büyüme başta olmak üzere küresel büyümenin yavaşlaması nedeniyle zorluklarla karşı karşıya.

EuroNews’un haberine göre; geçtiğimiz cuma günü, spot altın ve vadeli işlemler fiyatları; merkez bankalarının yıl boyunca faiz indirimlerine gideceğine dair spekülasyonların artmasıyla tarihi seviyelere ulaştı. Spot altın, ons başına ilk kez 2 bin 500 dolar seviyesini aşarken, altın vadeli işlemleri de 2 bin 540 dolar seviyesini geçerek yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Asya piyasalarının pazartesi günü açılmasıyla birlikte altın fiyatları bu tarihi zirvedeki yerini korudu.

Buna karşın, bakır ve diğer baz metaller mücadele etmeye devam ediyor. Bakır vadeli işlemleri, ağustos ayının başlarında beş ayın en düşük seviyesi olan birim değer başına 3.93 dolar seviyesine düştü, ardından Pazartesi günü Çin’den gelen zayıf talep nedeniyle hafifçe toparlanarak 4.18 dolar seviyesine yükseldi.

Son çeyrekte, altın vadeli işlemleri yüzde 5 oranında artarken, bakır vadeli işlemleri yüzde 18 oranında değer kaybetti. Bu ayrışma, küresel ekonomik belirsizlikler karşısında yatırımcıların büyümeye bağlı emtialar yerine güvenli liman varlıklarına yöneldiğini gösteriyor.


Makroekonomik güçler altının yükselişini tetikliyor

Mevcut makroekonomik ortam, merkez bankalarının enflasyonun yavaşlaması ve ekonomik faaliyetin yavaşlamasına yanıt olarak para politikalarını gevşeteceğine işaret ediyor. Tarihsel olarak, altın fiyatları ABD dolarının zayıflaması ve faiz oranlarının düşmesiyle yükselme eğiliminde.

Doların zayıflaması, altını diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha uygun hale getirmesi ve talebi artırması öngörülüyor. Ayrıca, faiz oranlarının düşmesi faiz getirisi olan varlıkların cazibesini azaltırken, altın daha çekici bir değer saklama aracı haline getiriyor.

Altın fiyatlarındaki son artış, cuma günü açıklanan ve konut başlangıçlarının yüzde 6,8 düşüşle dört yılın en düşük seviyesine indiğini, konut izinlerinin ise temmuz ayında altıncı ay üst üste gerilediğini gösteren ABD konut verileriyle tetiklenmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Bu zayıf ekonomik göstergeler, Federal Rezerv’in eylül ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimlerine başlayabileceği beklentilerini güçlendirdi. Geçen hafta hem ABD hem de İngiltere, temmuz ayı için beklenenden daha düşük enflasyon rakamları açıkladı ve bu durum düşük faiz oranlı bir ortam için olumlu bir işaret olarak görüldü.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM