Işık, “Haziranda 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi, temmuzda kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam etti” dedi
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren ‘Hazır Beton Endeksi’ 2024 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Verilen bilgiye göre, Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koyuyor. Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra temmuzda kısmi yükseliş gösterdi ancak negatif tarafta kalmaya devam etti. Buna karşılık hem güven hem de beklenti endeksleri hazirandaki seviyenin altına indi. Özellikle Beklenti’deki bozulma dikkat çekici boyutta. Beklenti ve Güven’deki gerileme, Faaliyet’teki sınırlı yükselişin etkisini ortadan kaldırdı ve sonuç olarak Hazır Beton Endeksi de düşüş gösterdi.
Yeni alınan işler 2024 Haziran’da %0,9 düşüş gösterdi
Hazır Beton İmalat Endeksi 2024 yılının mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,8, bir önceki aya göre yüzde 5,7 artış gösterdi. Hazır Beton İmalat Endeksi 2024 ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 16,4 artış gösterdi. Çimento İmalat Endeksi 2024 yılının mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,3, bir önceki aya göre yüzde 5,6 artış gösterirken ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 12,7 artış gösterdi.
Rapora göre, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, toplam sanayi endeksi yüzde 0,1 düşüş yaşarken, imalat sanayi endeksi yüzde 0,3 düşüş yaşadı. Çimento imalat endeksi yüzde 9,3 artış, hazır beton imalat endeksi yüzde 19,8 artış gösterdi. İnşaat ciro endeksi 2024 yılının mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90, bir önceki aya göre yüzde 5,7 artış yaşadı. İnşaat güven endeksi 2024 yılının haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 düşüş gösterdi. İnşaat faaliyetleri 2024 yılının haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,2 artış gösterirken yeni alınan işler 2024 yılının haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 düşüş gösterdi.
Siparişlerde 20 aylık dönemin en sert düşüşü
Beklenti ve Güven’deki gerileme, Faaliyet’teki sınırlı yükselişin etkisini ortadan kaldırdı, böylece Hazır Beton Endeksi de düşüş gösterdi. Rapora göre, temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azaldı. En fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görüldü. Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi, temmuzda kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam etti. Temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalırken en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görüldü” dedi.
İnşaat sektörüne yönelik verileri değerlendiren Işık, “Temmuz ayına ilişkin diğer ekonomik göstergelerde olduğu gibi inşaat sektörü de yavaşlamaya işaret ediyor. İSO Satınalma Yöneticileri Endeksi-PMI temmuzda 47,2’ye inerken, kapasite kullanım oranı aynı dönemde yüzde 75,9’a geriledi. Yeni alınan siparişlerde, kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedildi. Her ne kadar temmuz ayı konut satış rakamları, özellikle konut sektörüne yönelik müteahhit firmaların indirim ve kampanyalarının etkisi ile 120 binin üzerine çıksa da ipotekli satışlardaki kan kaybı devam ediyor. Tüm bu gelişmelere rağmen Merkez Bankası en son açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, enflasyonda temel belirleyici faktörlerin başında gelen iç talebin henüz istenilen oranda daralmadığını değerlendirdi. Bu kapsamda iç talebin yavaşlatılmasına yönelik atılacak ilave adımlar ile birlikte inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesi bekleniyor” diye konuştu.
Konut fiyatları reel olarak %10,6 düştü
2024 Temmuz ayında bir önceki aya göre nominal olarak yüzde 1,39 artan, reel olarak ise yüzde 1,78 oranında azalan Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 44,67 arttı, reel olarak ise yüzde 10,58 azaldı. REIDIN’den yapılan açıklamaya göre, 2024 Temmuz ayında bir önceki aya göre nominal olarak yüzde 6,05, reel olarak ise yüzde 2,74 oranında artan Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 80,76, reel olarak ise yüzde 11,73 arttı.