Perşembe, Eylül 12, 2024

Migros’un ilk yarıda net kârı 2 milyar TL’ye yaklaştı

Migros Ticaret Gazetesi

Migros, 2024 yılının ilk yarısına ilişkin bilançosunu ve gelecek döneme ilişkin beklentilerini yayımladı. TMS 29 enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal tablolara göre, Migros’un konsolide satışları 2024 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 11 artarak 64,3 milyar TL’ye ulaştı. Yılın ilk 6 aylık döneminde de TMS 29 etkisi dahil satış gelirleri yıllık yüzde 11 artarak 121,1 milyar TL’yi aştı. Fiziki mağazalarda ve online kanallarda artan müşteri trafiği, yeni mağaza açılışları ve rekabetçi fiyatlama stratejisi güçlü satış büyümesinin ana unsurları oldu. Şirketin online satışlarının toplam satışlar içindeki payı (tütün ve alkol ürünleri hariç) 2024 yılının ilk yarısında yüzde 18,6’ya ulaştı. Migros, 2024 yılının ikinci çeyreğinde TMS 29’a göre yüzde 5,3 marj ile 3 milyar 388 milyon TL konsolide FAVÖK yaratırken, 1YY 2024’te TMS 29’a göre konsolide FAVÖK yüzde 3,4 marj ile 4 milyar 97 milyon TL’ye ulaştı. Şirket, 2024 yılının ilk yarısında TMS 29’a göre yüzde 1,6 marj ile 1 milyar 982 milyon TL net kâr elde etti.

Şirketin öz kaynakları, yıllık yüzde 18 reel artışla Haziran 2024 sonu itibarıyla 45,8 milyar TL’ye ulaştı. Evvelce duyurulduğu üzere, Migros Temmuz 2024’te iki varlığının satış işlemlerini tamamladı. Daha önce Kazakistan’daki gıda perakende operasyonlarından çıkan ve faaliyetlerini sadece Almatı şehrinde bulunan alışveriş merkezinin yönetimi ile sürdüren Şirketimizin bağlı ortaklığı Ramstore Kazakhstan LLC yaklaşık 34,5 milyon dolar karşılığında, Antalya’da bulunan alışveriş merkezi ise yaklaşık 26,5 milyon dolar karşılığında satıldı.


Online yemek dağıtım platformu da büyümesini sürdürdü

Migros, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 112 yeni mağaza açtı. İlk altı ayda açılan toplam 185 yeni mağaza ile birlikte, Şirketin mağaza sayısı 30 Haziran 2024 itibarıyla 3 bin 490’a ulaştı. Migros, temmuz ayında açılan 31 mağaza ile yeni mağaza açılışlarını sürdürdü. Şirket, fiziki büyümeye ek olarak, lojistik ağını güçlendirdi, mevcut mağazaların yenilenmesine yönelik yatırımlara ağırlık verdi ve 1 YY 2024’te toplam 3,6 milyar TL yatırım yaptı. Yılın ikinci yarısında, şirketin güneş enerjisi üretimine yönelik yatırımları da artacak.

Migros’un online kanalları, şirketin beklentilerinin üzerinde büyüme performansı sergiledi. Şirketin online gıda perakendeciliğindeki güçlü büyümesine ek olarak, Migros’un online yemek dağıtım platformu da pazar payı kazanarak büyümesini sürdürdü. Hem bireysel hem de kurumsal müşteri segmentleri için finansal çözümler sunan, Migros’un fintech iştiraki Moneypay müşteri tabanını genişletti. Moneypay’in bir yıl önce 1 milyon olan kayıtlı kullanıcı sayısı Haziran 2024 itibarıyla 2,7 milyona ulaştı. Ağırlıklı olarak içecek, şarküteri ve atıştırmalıklar sunan Macrokiosk formatı ile kişisel bakım formatı Mion coğrafi olarak genişlemeye devam etti. Migros’un yeni yatırımı Gurmepack de Şirket’in paketli hazır yemek satış kanallarını destekledi.


FAVÖK marjı beklentisi yüzde 4,5-5 olarak güncellendi

Migros, 2024 yılının ilk yarısındaki güçlü büyüme performansı neticesinde, 2024 yılı beklentilerini revize etti. TMS 29 etkisi dahil bakıldığında, 2024 yılı için konsolide satışlarda yüksek tek haneli yıllık büyüme beklentisi yıllık yüzde 10 reel büyüme olarak güncellendi. TMS 29 enflasyon muhasebesi etkisi hariç yüzde 70+ olan 2024 yılı konsolide satış büyümesi beklentisi ise yüzde 75 olarak yukarı yönlü revize edildi. Şirketin 2024 yılı için TMS 29 etkisi dahil konsolide FAVÖK marjı beklentisi yüzde 4,5-5 olarak güncellendi. TMS 29 etkisi hariç ise yüzde 7,5-8 mertebesinde olan 2024 yılı FAVÖK marjı beklentisi yüzde 8-8,5 olarak yukarı yönlü revize edildi. 2024 yılı için 250 üzerinde olan yeni mağaza açılış hedefi de 350 mağazaya yükseltildi. Migros’un 2024 yılında yapacağı yatırım harcamaları TMS 29 etkisi hariç 8 milyar TL olarak güncellendi. Migros, büyümesini desteklemek için 2024 yılında yaklaşık 10 bin yeni çalışan daha istihdam etmeyi hedefliyor.


Çiftçiye ve yerel kalkınmaya destek

Migros, İyi Gelecek Planı doğrultusunda, 2050 yılına kadar doğrudan karbon salımını sıfırlamayı, 2030 yıl sonu itibarıyla ise gıda atıklarını yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Şirket’in orta/uzun vadeli sürdürülebilirlik ve verimlilik hedefleri doğrultusunda Migros, Anadolu’da kendi güneş enerjisi santrallerini kuruyor. Bu sayede 2026 yıl sonu itibarıyla şirketin toplam enerji tüketiminin 1/3’ünün Migros’un güneş enerjisi santrallerinden sağlanması hedefleniyor. BİST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’nde yer alan Migros, Carbon Disclosure Project İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarının her ikisinde de Global A Liderleri arasında yer aldı. Şirket, sürdürülebilir tarım ile birlikte çiftçiyi ve yerel kalkınmayı desteklemeye devam ediyor. Migros, 2023 yılında sürdürülebilir enerji (güneş enerjisi, soğutma sistemleri gibi) ve çevre yönetimine yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yaptı. Şirket, 2024 yılında sürdürülebilir enerji ve çevre yönetimi için yaklaşık 58 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor.

“Yatırımlara 2025 yılında da devam etmeyi planlıyoruz”
Şirketin 2024 yılının ikinci çeyreğindeki operasyonel performansını değerlendiren Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, “Yılın ilk çeyreğindeki satış büyüme momentumumuzu sürdürdük. İkinci çeyrekte devam eden zorlu koşullara rağmen, müşterilerimize değer sunma konusundaki kararlılığımız, müşteri sayımızdaki artışta ve hızlı tüketim ürünleri pazarında pazar payı kazanmamızda en önemli etken oldu. Çok kanallı ve çok formatlı yapımız, daha fazla müşteri kazanmamızı sağladı. Bunun yanı sıra, Migros’un genişleyen ekosistemi, sürdürülebilir büyüme stratejimize katkı verdi. Diğer taraftan, enflasyon dinamikleri operasyonel maliyetlerin yönetimini zorlaştırdı. Bu yılın ilk çeyreğinde başlattığımız tasarruf tedbirlerini uygulamayı kararlılıkla sürdürüyoruz. Operasyonel giderler üzerinde devam eden baskılara rağmen, müşterilerimizin bütçelerini desteklemek için uygun fiyatlı ürünler sunmaya devam ediyoruz. Son üç yılda mağaza satış alanı metrekaremizi yüzde 23 oranında artırdık. Büyüyen mağaza ağımızın yanı sıra, tedarik zinciri yatırımlarımız da arttı. 2024 yılında altı yeni dağıtım merkezi açtık ve bu yatırımlara 2025 yılında da devam etmeyi planlıyoruz” dedi.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM