Perşembe, Eylül 12, 2024

Petrol fiyatlarında düşüş

ham petrol varil

Jeopolitik gerginliklerin azalması ve Çin’den gelen talebin zayıflaması nedeniyle petrol fiyatları düşüşte


NAZ TÜKEL

Geçtiğimiz salı günü, Orta Doğu’daki jeopolitik gerginliklerin hafiflemesiyle petrol fiyatları düştü. İsrail’in Gazze’deki ateşkes anlaşmasını engelleyen sorunları çözmek için sunulan bir teklifi kabul etmesi, bölgedeki petrol arzında yaşanabilecek olası kesintilere yönelik endişeleri azalttı.

Reuters’ın 20 Ağustos tarihli haberine göre; Brent petrolü yüzde 0,86 düşüşle varil başına 76,99 dolara geriledi. ABD Batı Teksas Orta Kalite (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, salı günü sona erecek olan kontrat için yüzde 0,8 düşüşle varil başına 73,75 dolara indi. Daha aktif işlem gören ikinci ay vadeli WTI kontratı ise yüzde 0,86 düşüşle varil başına 73,03 dolara geriledi. Brent petrolü pazartesi günü yaklaşık yüzde 2,5, WTI ise yüzde 3 oranında değer kaybetmişti.

IG’den piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler ve Çin’in talep görünümüne ilişkin endişelerin petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Zayıf Çin ekonomik verileri, ülkenin petrol talebine ilişkin belirsizlikleri artırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’deki ateşkes anlaşmasını engelleyen anlaşmazlıkları çözmeyi amaçlayan Washington’un “köprü önerisini” kabul ettiğini açıkladı. Bu gelişme, ateşkesin gerçekleşme olasılığını artırarak bölgesel gerginlikler nedeniyle petrol arzında yaşanabilecek kesintilere yönelik piyasa korkularını azalttı.

Arz endişelerini hafifleten bir diğer gelişme de Libya’nın Sharara petrol sahasında üretimin yaklaşık 85 bin varil/gün seviyesine çıkması oldu. Sahada çalışan mühendislerin belirttiğine göre, Libya’nın Ulusal Petrol Kurumu (NOC), protestocuların neden olduğu üretim kesintisi nedeniyle 7 Ağustos’ta bu sahadan yapılan ihracatlarda mücbir sebep ilan etmişti.

Talep cephesinde ise Çin’in ekonomik sorunları petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, zayıf geçen ikinci çeyreğin ardından temmuz ayında daha da ivme kaybetti. Yeni konut fiyatları son dokuz yılın en hızlı düşüşünü yaşarken, sanayi üretimi yavaşladı, ihracat ve yatırım büyümesi düştü ve işsizlik oranı arttı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM