Perşembe, Eylül 12, 2024

Çapak Bardacık İnciri ABD’ye gidecek

Çapak Bardacık İnciri’nin küresel pazarlara açılmasında, Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde kurulan Ege İncir Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi’nin köylülerin emeklerini birleştiren büyük başarısı yatıyor. Kooperatif, yerel üreticilere sağladığı fide ve katkı teşvikleriyle incir üretimini artırmayı ve taban fiyat belirleyerek üreticileri ekonomik olarak korumayı hedefliyor. Şu anda yalnızca 100 ton üretilen Çapak Bardacık İnciri’ne olan talep 500 ton seviyelerinde, bu da üretimin artırılmasını kaçınılmaz kılıyor. Bu doğrultuda kooperatif, üreticilerin pazarlama sorunlarını çözerek emeklerinin en iyi şekilde değerlendirilmesini amaçlıyor. Freshbak da bu sürecin önemli bir destekçisi olarak, Çapak Bardacık İnciri’ni dondurarak kurutma (freeze-drying) teknolojisi ile işleyip, Amerika, Kanada, Almanya ve İtalya gibi ülkelere yüzde 100 ihraç ederek küresel pazarda hak ettiği güçlü konuma taşıyor.


Üreticilere alım garantisi

Freshbak CEO’su Kenan Sever, tüm çiftçilere alım garantisi verdiklerini ve bu alanda öncü rol üstlenerek üreticilerin pazarlama sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti. Sever, “Avrupa Birliği Hibe Fonu’na kapsamlı bir proje ile başvurarak çiftçilerimizi desteklemek istiyoruz. Ayrıca kooperatifimizi KOBİ haline getirmek için çalışmalarda bulunarak, teşviklerden yararlanmasını sağlamayı hedefliyoruz. Şu anda Çapak Bardacık İnciri’nin rekoltesi, talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Bu nedenle, üreticilere incir fidesi ekimi için teşvikler sağlayarak üretimi artırmayı planlıyoruz. Freshbak olarak, üretim ağına aldığımız incirin yüzde 100’ünü Torbalı’dan temin etmek istiyoruz. Taban fiyat belirleyerek üreticiyi korumak ve pazarlama sorununu kooperatif aracılığıyla çözmek en büyük hedefimiz” diyerek teknoloji ve tarımı harmanlayarak yenilikçi bir rol model olma vizyonlarını dile getirdi.


Tarıma dayalı sanayiye katkı

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ise bu tür çalışmaların tarıma dayalı sanayiye büyük katkı sağladığını belirterek, “Çapak Bardacık İnciri gibi değerli bir ürünü coğrafi işaretli ürünlerimiz arasına katmayı hedefliyoruz. Bu sadece üreticilerimize ekonomik katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Torbalı’nın tarıma dayalı sanayideki gücünü daha da pekiştirecek” dedi. Başkan Olgun, kooperatifin kuruluş aşamasında verdikleri desteği vurgularken, üreticilerin pazar sorunlarını çözmeye yönelik adımların bölge ekonomisine uzun vadede büyük faydalar sağlayacağını ifade etti. Torbalı’nın tarıma dayalı sanayideki başarısına örnek olarak, coğrafi işaret alarak üretimi artırılan ve Türkiye’de örnek bir uygulama haline gelen Torbalı Kuru Domatesini gösteren Olgun, bu başarıyı Çapak Bardacık İnciri ile de tekrar etmek istediklerini belirtti. Olgun, “Coğrafi işaret başvurularının sonuçlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sayede Torbalı, tarımsal üretim ve pazarlamada bir marka haline gelecek” diye konuştu.

Ege İncir Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi adına konuşan Mustafa Efe ise “Torbalı Ticaret Odası Başkanımız Abdulvahap Olgun’un bizlere verdiği destek olmasaydı bu kooperatifi kurmamız mümkün olmazdı. Kendisine tüm çiftçilerimiz adına minnettarız. Torbalı’daki incir üreticilerinin sesi ve güvencesi olduk. Birlik olarak üreticilerimizin emeğini en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” sözleriyle teşekkürlerini iletti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM