Cuma, Eylül 20, 2024

Çin’den AB süt ürünleri ithalatına soruşturma

süt

Çin, sekiz AB ülkesinden yapılan süt ürünleri ithalatına karşı bir destek soruşturması başlatarak ticaret gerilimlerini tırmandırıyor


NAZ TÜKEL

Çin, sekiz Avrupa Birliği (AB) ülkesinden yapılan süt ürünleri ithalatına karşı bir destek soruşturması başlattı. Çin Ticaret Bakanlığı, soruşturmayı Çarşamba günü duyurdu. Bu açıklama, Avrupa Komisyonu’nun Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yeniden düzenlenmiş vergiler getirmesinin hemen ardından geldi. AB’nin bu adımı, Çin’in piyasayı yapay olarak düşük fiyatlı arabalarla doldurduğu ve bu durumun Avrupa otomotiv sektöründeki istihdamı tehdit ettiği endişeleri üzerine gerçekleşti.

Guardian’ın haberine göre; Çin’in AB Ticaret Odası, soruşturmanın Çin süt ürünleri endüstrisinden 29 Temmuz’da yapılan bir şikayet üzerine başlatıldığını açıkladı. Çin ve AB arasında ilk istişareler 14 Ağustos’ta gerçekleşti.

Çin’in soruşturması kapsamında, sekiz AB ülkesinde süt, krema ve peynir üretimiyle ilgili 20 destek programını incelenecek. Bu destekler arasında süt ürünleri depolaması, genç çiftçilere yönelik yardımlar ve AB Ortak Tarım Politikası kapsamındaki çeşitli gelir ve destek programları bulunuyor.

Soruşturma altındaki ülkeler arasında İrlanda (süt ekipmanları desteği), Avusturya ve Belçika (kredi programları), İtalya (hayvan sigortası ve süt ürünleri destekleri), Hırvatistan (hayvan yetiştiriciliği destekleri), Finlandiya (üç tür tarım desteği), Romanya (hayvan destekleri) ve Çek Cumhuriyeti (çiftlik hasarı için bir destek programı) yer alıyor.

İrlanda, bu ülkeler arasında Çin’e en fazla süt ürünü ihraç eden ülke. 2023 yılında Çin’e 423 milyon Euro değerinde süt ürünleri sattı. Bu satışların içinde bebek maması için kurutulmuş süt de bulunuyor.

Avrupa Birliği’nin Çin’deki Ticaret Odası, soruşturmanın, AB’nin Çin elektrikli araç ihracatına karşı aldığı son savunma önlemleri göz önüne alındığında, beklenmedik bir gelişme olmadığını belirtti. Bu hamle, Pekin’in Avrupa’dan yapılan domuz eti ve konyak ithalatına yönelik daha önce başlattığı misilleme soruşturmalarının ardından geldi.

Süt ürünleri ve elektrikli araçlar konusundaki bu anlaşmazlıkların yanı sıra, AB yetkilileri Çin menşeli güneş panelleri ve rüzgâr türbinlerine yönelik anti-damping soruşturmaları da başlattı. İki ekonomik dev arasındaki ticaret çatışması daha da şiddetlendi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM