Cuma, Eylül 20, 2024

FAA’den Boeing 787’lere inceleme zorunluluğu

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), orta havada yaşanan olayın ardından Boeing 787 uçaklarında inceleme zorunluluğu getirdi


NÜKHET İZMİROĞLU

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), mart ayında bir LATAM Havayolları uçuşunda meydana gelen ve 50’den fazla yolcunun yaralandığı ani bir dalışın ardından Boeing 787 Dreamliner uçaklarının incelenmesini zorunlu hale geleceğini duyurdu.

Reuters’ın haberine göre; FAA, dalışın sebebinin kaptan koltuğunun istemsiz hareketi olduğunu ve bu durumun otomatik pilotun devre dışı kalmasına yol açtığını belirtti. Ajans, 787 uçaklarında kaptan ve yardımcı pilot koltuklarıyla ilgili benzer beş olay raporu aldığını ve bu olaylardan ikisinin halen soruşturma altında olduğunu bildirdi.

FAA’nın uçuşa elverişlilik direktifi, 158 ABD tescilli uçak ve dünya genelinde 737 uçağı etkiliyor. Direktif, kaptan ve yardımcı pilot koltuklarının eksik veya çatlak rocker anahtar kapakları ya da çatlak anahtar kapak montajları açısından 30 gün içinde incelenmesini zorunlu kılıyor. Havayolları, sorun tespit edilirse gerekli onarımları yapmak zorunda.

FAA, dolu bir koltuğun istemsiz yatay hareketinin uçağın hızlı bir şekilde alçalmasına ve yolcular ile mürettebat için ciddi yaralanma riskine yol açabileceği konusunda uyardı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM