Perşembe, Eylül 12, 2024

Su kurullarının görev ve çalışma esasları Resmi Gazete’de

Resmi Gazete

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Su Kurullarının Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’, 22 Ağustos 2024 tarihli ve 32640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ulusal Su Kurulu, Bakanlık bünyesinde Tarım ve Orman Bakanı başkanlığında görev yapacak. Kurul, kentlerde ve kırsalda su-gıda-enerji-ekosistem ilişkisini temel alan su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejileri oluşturacak. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara yönelik önerilerde bulunacak. Su kaynaklarının kalitesinin ve miktarının korunmasına ilişkin planların uygulanmasında karşılaşılan sorunların çözüme ulaşmasına yönelik kararlar alacak. Ulusal su planı ile havza ölçekli yönetim, su verimliliği ile içme ve kullanma suyu güvenliği planlarını karara bağlayacak. Su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesine ilişkin planlarda belirlenen tedbirlerin önceliklendirilmesi ve uygulanması için kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik kararlar verecek. Kurul, yılda en az iki kez başkan ve en az 12 üyenin katılımıyla toplanacak ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alacak. Kurul, gerekli gördüğünde diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile sektör temsilcilerini toplantılara davet edebilecek.


Her havzaya bir su kurulu

Her havza için ayrı bir su kurulu kurulacak. Havza su kurulları, görev alanına giren havza için Bakanlıkça hazırlanacak havza ölçekli yönetim planları ile ilgili çalışmalara katkıda bulunacak, plan uygulamalarını takip edecek. Havza su kurulları yılda en az bir defa toplanacak. İl su kurulları da vali başkanlığında yılda en az bir kez, bir araya gelecek. İl su kurulları, görev tanımına giren konularda çalışmak üzere ilde alt komisyonlar ve çalışma grupları kurulmasına karar verebilecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM