Çin piyasasındaki tahvil pazarı çılgınlığına rağmen POBC ana faiz oranını 2,3 seviyesinde sabit tuttu
NAZ TÜKEL
Çin’in merkez bankası, ana faiz oranını değiştirmeyerek son zamanlarda yaşanan tahvil piyasası hareketliliğini yönetme konusunda temkinli bir yaklaşım sergiledi. Çin Halk Bankası (PBOC), bir yıl vadeli orta vadeli kredi tesisi (MLF) faiz oranını yüzde 2,3 seviyesinde sabit tuttu. Bu oran, temmuz ayında 20 baz puan indirilmişti. Ayrıca merkez bankası, 15 Ağustos’ta vadesinin 401 milyar yuanlık kredilerin dolmasının ardından, bankacılık sisteminden net 101 milyar yuan çekti.
The Business Times’daki habere göre; uzmanlar, PBOC’nin bu çekiş ile likiditeyi dengede tutmayı ve aşırı tahvil piyasası hevesini sınırlamayı amaçladığını öne sürüyor. Çin bankaları zayıf talep nedeniyle nadir bir kredi daralması yaşarken bile, PBOC ekonomik desteğe yönelik temkinli yaklaşıyor.
Çin, borç piyasasında riskleri yönetmek amacıyla, finansal kurumlarla tahvil yatırımları üzerinde stres testleri gerçekleştirdi. Bu sayede herhangi bir tersine dönme durumunda volatiliteyi yönetebilmelerini sağladı.
Uzmanlar, PBOC’nin fon çekme kararının, MLF kredilerine olan talebin soğumasını yansıtıyor olabileceğini söyledi. AAA dereceli bankaların birbiriyle borçlanma maliyeti MLF oranından daha düşük durumda olduğunu belirten ekonomistler, PBOC’nin yıl sonuna kadar ek gevşeme yapabileceğini öngörüyor. Özellikle de Federal Rezerv’in eylül ayında faiz indirimlerine başlaması bekleniyor.
PBOC, ay sonu likiditeyi yeterli seviyede tutmak amacıyla geçtiğimiz pazartesi günü 471 milyar yuanlık kısa vadeli nakit enjeksiyonu gerçekleştirdi. Çin merkez bankası, bir yıl vadeli MLF işlemini her ayın 15’inden geciktirdi. Bu gecikme, uzmanlar tarafından kısa vadeli faiz oranlarını piyasaları yönlendirmek için kullanma yönündeki küresel benzer uygulamalara geçişin bir işareti olarak görülüyor.
Buna ek olarak, Çinli bankalar, ağustos ayı için benchmark kredi faiz oranlarını değiştirmedi ve potansiyel kâr marjı etkileri konusunda temkinli davrandı.