Cuma, Eylül 13, 2024

Petrol fiyatları yükselişte

Orta Doğu’daki gerilim ve ABD faiz indirimi beklentileri ile petrol fiyatları yükseliyor


NAZ TÜKEL

Gaza’daki çatışmanın Orta Doğu’ya yayılabileceği korkuları, bölgesel petrol arzının kesintiye uğrayabileceği endişelerini arttırıyor. ABD’de yaklaşan faiz indirimi beklentilerinin küresel ekonomik görünümünü ve yakıt talebini desteklemesi nedeniyle petrol fiyatları geçtiğimiz pazartesi günü de yükselişini sürdürdü.

Reuters’ın haberine göre; Brent petrol vadeli işlemleri, varil başına 56 sent veya yüzde 0,7 artarak 79,58 dolara yükseldi. ABD ham petrol vadeli işlemleri ise 57 sent veya yüzde 0,75 artışla varil başına 75,40 dolara ulaştı.

Bu fiyat artışı, on aydan fazla süren sınır çatışmalarının en şiddetlilerinden birinin ardından geldi. Geçtiğimiz pazar günü, Hizbullah yüzlerce roket ve insansız hava aracını İsrail’e fırlattı, bu duruma yanıt olarak İsrail ordusu daha büyük bir saldırıyı önlemek amacıyla yaklaşık 100 jetle Lübnan’ı vurduğunu açıkladı. Bu gerginlik, Gazze’deki çatışmanın İran’ın desteklediği Hizbullah’ı ve İsrail’in ana müttefiki ABD’yi içine çekerek daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği endişelerini artırdı.

Uzmanlar, jeopolitik risklerin petrol piyasasını önemli ölçüde etkileyebileceğini vurguluyor. Uzmanlar ayrıca İsrail’in Güney Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine yönelik önleyici saldırısına karşılık olarak Hizbullah ve İran tarafından misilleme saldırıları ihtimali, WTI petrol fiyatlarını desteklemeye devam edebileceğini söylüyor.

Her iki ana petrol göstergesi de ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimlerinin başlayacağını belirtmesinin ardından geçtiğimiz cuma günü yüzde 2’den fazla yükseldi.

Piyasa analistleri, ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin (OPEC+) eylemlerine karşı da temkinli kalmaya devam ediyor. Analistlere göre, bu yılın ilerleyen dönemlerinde OPEC’nin petrol üretimini artırma planları, piyasa dinamiklerini etkileyebilir.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM