Cuma, Eylül 13, 2024

Türkiye İş Bankası 100 yaşında

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası olan Türkiye İş Bankası, ikinci yüzyılına adım atıyor


Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası olan Türkiye İş Bankası, 100. yılını kutlayarak ikinci yüzyılına adım atıyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bankanın 100. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, 26 Ağustos 1924 tarihinde 2 şube, 37 çalışan ve 1 milyon TL sermaye ile yola çıkan Bankanın, bugün 20 bin çalışanı ve bin 42 şubesi bulunduğunu, 285 milyar TL’lik öz kaynak büyüklüğüne ulaştığını söyledi.  Aran, 11 ülkede 22 yurt dışı şube, 3 banka, 2 temsilcilikle esasında bölgesel bir bankaya dönüşen İş Bankası’nın aktif büyüklük, kredi ve mevduatta özel bankalarda birinci banka konumunu sürdürmesinin, mobil bankacılık uygulaması İşCep’in ‘dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması’ seçilmesinin 100 yılda bankanın nereden nereye geldiğinin güzel bir göstergesi olduğunu vurguladı. 


“İlk milli banka, ilk özel banka”

Aradan geçen bir asırda dünyada da Türkiye’de de çok şeyin değiştiğini, dönüştüğünü ifade eden Aran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurulduğumuz günden bu yana bizim için değişmeyen bir şey var ki o da ilk faaliyete başladığımız günkü ana amacımız neyse bugün de aynı amacı taşımak. İş Bankası 1924’te bunun için vardı, bugün de bunu yapıyor. O gün belki omzunda çok ağır bir yük vardı. Hiç kimse yokken bunu yapıyordu. Bugün yanında diğer bankalarla, kurum ve kuruluşlarla beraber yapıyor. 100 yıl sonra geriye dönüp baktığımızda, İş Bankası’nın hep bir bankanın çok daha ötesinde bir kurum olduğunu, bir taraftan ülke ekonomisine katkı sağlarken diğer taraftan da zor zamanlarda hep dayanışma ruhuyla hareket edip, ülkemizin iyi gününde olduğu gibi kötü gününde de sorumluluk aldığını görüyoruz. İlk milli banka, ilk özel banka, ilk modern banka olarak kurulan İş Bankası’nın, bu özelliklerini harmanladığı hüviyetini 100 yıldır üzerine sürekli bir şeyler koyarak yaşatmasını kıymetli buluyorum.”


“İş birlikleriyle dünyaya açılmak, fark yaratmak peşindeyiz”

Aktif büyüklükte ‘en büyük özel banka’ konumundaki İş Bankası’nın dünyaya açılmaya hazır olduğunu belirten Aran, “İkinci yüzyılımızda; bir küresel banka nasıl konumlandırılıyorsa o seviyeye ulaşmayı, dünyada en geniş coğrafyada, en fazla müşteriye dokunan, hisse değeri en yüksek ilk 10 bankadan biri olmayı hedefliyoruz. Global bir oyuncu olarak küresel ligde dünyanın önde gelen ilk 10 bankası arasına giren bir İş Bankası hikâyesi ülkemize çok yakışır. Cumhuriyetin kurulduğu şartları, o günkü yokluğu, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ilk Genel Müdürümüz Celal Bayar’ın İş Bankası’nı bize emanet ettiği koşulları düşünürsek, biz niye böyle bir bayrak teslim etmeyelim. O nedenle rekabeti ülke dışına çıkarmak, Türkiye’deki diğer finans kurumlarını rakip olarak değil yol arkadaşı olarak görüp asıl küresel rekabette güçlü bir oyuncu olmak adına adımlar atmak bizim için çok daha değerli. İster bankacılık ister reel sektör olsun tüm ekosistemin her bir kuruluşunu iş ortağımız olarak görüp, onlarla güçlerimizi birleştirip küresel rekabette fark yaratacak adımlar atıyoruz. İş birlikleri yaratmak ve bunlarla dünyaya açılmak, bu yolda bir fark yaratmak peşindeyiz. Aslında biz bütün stratejimizi buna göre konumlandırıyoruz. Çünkü 100 yıllık hikâye gerçekten çok sağlam, İş Bankası’nın başarabileceği bir hikâye olmalı” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM