Çarşamba, Eylül 18, 2024

“Haksız rekabetle mücadele edilmesi gerekiyor”

Akdaş, “Vergi politikalarında önceliğin kayıt dışılıkla ve kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, “Ülkemizde kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele edilmesi gerekiyor. Şirketlerimizi bu süreçte yıpratmamalıyız. Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamlar yapıldığı görülüyor. Söz konusu şirketler kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun şekilde faaliyet gösteriyor. Son olarak ise vergi adaleti ve kayıt dışılıkla mücadele öncelik olmalı: Şirketlerin sadece vergi levhalarındaki rakamlara bakarak o şirketin ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödediğini iddia etmek ve yorum yapmak hakkaniyetli bir yöntem değil. Vergi politikalarında önceliğin kayıt dışılıkla ve kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele olması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


“İstihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekiyor”

Uygulanan makro ekonomik programı desteklediklerini belirten Akdaş, “Para politikalarında ve finansal istikrar anlamında atılan adımları destekliyor, enflasyonla mücadelede bir an önce kalıcı sonuç almayı umuyoruz. Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyoruz. Üretim kapasitemizi ve istihdamı korumalıyız: Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması ve böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekiyor. İstihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi, (OECD ortalaması yüzde 34.8, Türkiye yüzde 38.4) mesleki eğitim ile gençlerimizin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi ve istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekiyor” dedi.


“Ülkemiz özelinde kış çetin geçecek”

Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik risklerin, ülkemiz özelinde kışın çetin geçeceğini aktaran Akdaş, “Yüksek enflasyon ve durgunluğun bir arada yaşandığı bir ortama hızla girdiğimizin riskini, yavaşlayan ekonomi aktiviteleri de uzmanlar da teyit ediyor. Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır. Bununla birlikte Mayıs Meclisinde Sayın Başkanımızın da altını çizdiği, gelir sağlamayan/duran O nedenle, para politikasını destekleyen diğer adımların da atılması için zaman giderek daralıyor. yatırımlar üzerinden vergi alınmasına ilişkin endişelerini paylaştığı enflasyon düzeltmesi yeniden gündemde. İş dünyası, haklı olarak ivedilikle kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Aksi takdirde, böylesi bir ortamda yatırım motivasyonu tamamen sıfırlanacaktır” diye konuştu.


“İstihdam için mesleki ve teknik eğitim şart”

Meslek okullarının istihdam sağlanmak açısından çok önemli olduğunu dile getiren Akdaş, “Mesleki eğitim alanında atılan her adımı olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak, zaman ve kaynağın en etkin kullanılması gereken bir dönemden geçtiğimizin, somut hedefe ulaştıracak adımların atılması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. Dünya bankası bir çalışmasında; iş deneyimini içeren eğitim modellerine yer veriyor ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni de iyi uygulama örnekleri arasında gösteriyor. Gerekçe ise, eğitim otoriteleri, üniversiteler, firmalar ve diğer kurumların koordineli çalışması ve öğrencilerin zamanlarının üçte birine kadarını iş ortamlarında geçirmelerine olanak tanıması. Bu vesile ile bizim de ısrarla takibimizde olan, Bakan dosyalarında yer verdiğimiz öneriyi bir kez daha hatırlatmak da fayda görüyorum. “3. ve 4. sınıfta birer dönemi pratik olacak şekilde, toplamda 1 yıl çalışarak, öğrencilerin iş hayatına uyumunun sağlanması ve bunun, TOBB ETÜ örneğinde olduğu gibi tüm üniversitelerde ve meslek liselerinde uygulanması” diye konuştu.


“En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalması”

Küresel enflasyonun 2022 yılında yüzde 8 iken, 2024 Temmuz’da yüzde 2,9’a gerilediğini vurgulayan Akdaş, “Tabloda en yüksek enflasyona sahip 10 ülke yer alıyor. Listenin tamamında ülkelerin enflasyonunda çok büyük oranda gerileme kaydedilmiş. Türkiye’de de gerileme var ama nasıl? 2022 yılında yüzde 80 olan enflasyon 2024 Temmuz ayında yüzde 62 olarak açıklandı. Bu yıl Merkez Bankası hedefi yüzde 38 beklentiler yüzde 42’ler seviyesinde. Aylık enflasyonumuz ise küresel yıllık enflasyonun da üstünde yüzde 3,2. Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalması” sözlerine yer verdi.

KAYNAKEBSO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM