Çarşamba, Eylül 18, 2024

Kanada’da Çin yapımı araçlarda vergi ikiye katlanacak

Kanada, Çin’in elektrikli araç ve bazı metal ithalatına karşı haksız rekabeti önlemek amacıyla yüzde 100’e varan gümrük vergileri uygulayacağını duyurdu


NAZ TÜKEL

Kanada, ABD ve Avrupa Birliği’nin yakın zamanda aldığı önlemlerle uyumlu bir adım atarak, Çin’de üretilen elektrikli araçlara (EV) yüzde 100 gümrük vergisi uygulama planını duyurdu., Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyuma da yüzde 25 vergi getirilecek.

BBC’nin haberine göre; Kanada hükümeti, Çin’i EV endüstrisini haksız bir şekilde sübvanse etmekle ve Çinli otomobil üreticilerine küresel pazarda önemli bir rekabet avantajı sağlamakla suçladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkenin gelişen otomotiv sektörünü koruma ihtiyacının altını çizerek, “Kanada’nın otomotiv sektörünü yarının araçlarını inşa etmede küresel bir lider yapmak için dönüştürüyoruz, ancak Çin gibi aktörler küresel pazarda kendilerine haksız bir avantaj sağlamayı tercih ettiler” dedi.

Çin, bu vergileri “ticaret korumacılığı” olarak nitelendirerek kınadı. Bu adımların Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal ettiğini savundu. Çin’in Kanada Büyükelçiliği’nden yapılan bir açıklamada, Çin’in EV endüstrisinin hızlı büyümesinin hükümet sübvansiyonlarına değil, teknolojik yeniliklere, sağlam tedarik zincirlerine ve piyasa rekabetine dayandığı belirtildi.

Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik yeni Kanada vergileri 1 Ekim’de yürürlüğe girecek. Çelik ve alüminyum üzerindeki vergiler ise 15 Ekim’den itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu adım, mayıs ayında Çin’den ithal edilen elektrikli araçlar üzerindeki vergileri dört kat artıracağını açıklayan ABD ve Çin yapımı EV’lere yüzde 36,3’e kadar vergi uygulamayı planlayan AB’nin önlemlerine paralellik gösteriyor.

Bu vergiler, Şanghay’daki fabrikasında araç üreten Tesla gibi büyük şirketleri etkileyecek. Analistler, Tesla’nın Kanada hükümetinden muafiyet talep edebileceğini ya da Kanada ithalatlarını ABD veya Avrupa’daki fabrikalara kaydırmayı düşünebileceğini düşünüyor.

Çinli otomobil markaları Kanada’da sınırlı bir varlığa sahip olsa da BYD gibi bazı markalar Kanada pazarına girmeye ilgi gösterdi. Çin, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olmaya devam ediyor ve hızla küresel pazarın önemli bir payını ele geçiriyor. Bu arada Kanada, yerli elektrikli araç üretim yeteneklerini artırmak için büyük Avrupa otomobil üreticileriyle milyarlarca dolarlık anlaşmalar yaparak, küresel EV endüstrisinde kilit bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM