Perşembe, Eylül 19, 2024

İş dünyasının gündemi: İzmir Körfezi

İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerini ve koku sorununu değerlendiren iş dünyası, İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nin hayata geçirilmesinin ve kentin tüm paydaşlarının birlikte çalışmasının çözüm olacağını aktardılar.


“Ölü balıklar kötü kokuyu beraberinde getirdi”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir Körfezi’nde kirliliğe bağlı olarak oksijenin tükenmesi sonucunda, körfezde kıyıya çupra ve levrek başta olmak üzere her boydan yüzlerce ölü balık vurdu. Ölü balıklar ile deniz yüzeyindeki kirlilik, kentimizin en büyük kabuslarından biri olan kötü kokuyu da beraberinde getirdi. Gerek bakanlıklarımız gerek ise yerel yönetimler konu ile ilgili gerekli araştırmaları yapıyor. Burada bizlerin üzerine düşen görev; kentimizin tüm paydaşları ile bir araya gelip çözüm yollarını içeren bir eylem planı oluşturmak ve ivedilikle uygulamaya koymak” dedi.


İzmir Körfezi’nin reçetesi rehabilitasyon projesi

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Bu ay İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerini ve koku sorununu da konuşmak durumunda kaldık. Bilim insanlarının bu konuda küresel iklim değişikliklerinin yol açtığı değişikliklere işaret eden açıklamalarını çok değerli buluyoruz. Merkezi yönetim ve yerel yönetimin örnek iş birliğinin bir modeli olan ve 2016’da ÇED izinleri alınan ‘İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’ne daha fazla gecikmeden başlanması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isteriz. İzmir Körfezi’nin güneyinde gemiler için eksi 17 metrelik yaklaşım kanalı açılmasını, Körfezin kuzeyinde su sirkülasyonu için eksi 8 metreye kadar tarama yapılmasını öngören bu projenin, İzmir’in ekolojik ve ekonomik kurtuluş reçetesi olduğunu düşünüyoruz. Körfez maalesef kendi kendini temizleyemiyor. İzmir’de herkesin üzerinde uzlaştığı bu projenin hayata geçmesi ile körfezin, körfezdeki canlı yaşamının ve İzmirlilerin rahat nefes alacağına inanıyoruz” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM